Det blir en annerledes julefeiring, preget av portforbud og strenge smittevernregler. Illustrasjon: Envato Elements

CORONAKRISEN: –⁠ Alt peker mot at risikosituasjonen endres neste uke


Gran Canaria og Tenerife har bare en uke på seg til å snu trenden, før øyregjeringen blir nødt til å stramme inn reglene. Også i forrige uke advarte helsedirektøren på Kanariøyene om innstramminger, men myndighetene besluttet at de får fortsette på nivå 1 (grønt nivå) i en uke til.

De neste dagenes utvikling vil avgjøre hvilke regler som vil gjelde fremover. Både smittetrykket og presset på helsevesenet har økt – to viktige risikofaktorer som avgjør hvilket nivå en øy havner på.

LES OGSÅ: Slik fungerer kravet til coronasertifikat på Kanariøyene

– Alt peker mot at risikosituasjonen endres neste uke, med mindre det skjer radikale endringer de neste dagene, sa talsmann for visepresidenten på Kanariøyene, Antonio Olivera, forrige torsdag.

I skrivende stund er alle øyene på nivå 1 (grønt nivå), bortsett fra Fuerteventura, som er på nivå 3 (rødt nivå). Dette er Kanariøyenes egen risikovurdering og ikke det samme som EUs smittekart, som avgjør blant annet norske myndigheters reiseråd.

Se hvilke regler som gjelder på hvert nivå, nederst i saken.

Smittetrykket på Tenerife og Gran Canaria

På Tenerife har smittetrykket flatet ut noe de siste dagene, men ligger høyt på 103 smittede per 100 000 innbyggere de siste sju dagene. For de siste to ukene er tallet 201.

På Gran Canaria øker smitten raskere, men også her har det flatet ut noe de siste dagene. Øya har 126 smittede per 100 000 innbyggere de siste sju dagene og 233 per 100 000 de siste to ukene.

En av årsakene til at smittetrykket har flatet ut noe siden 3. desember, er helgedager og ikke minst den spanske grunnlovsdagen. Færre blir testet i helger og på røde dager. I tillegg er tallene noe forsinket for de som tester positivt i helga.

LES OGSÅ: Reise til Kanariøyene? Disse reglene gjelder nå

Bekymret for de eldre

Både smittetrykket de siste sju og 14 dagene er bekymringsverdig, spesielt for aldersgruppen over 65 år.

I risikovurderingen til øyregjeringen anses begge disse faktorene som «høy risiko» på Tenerife. På Gran Canaria er sjudagerstallene ansett som «veldig høy risiko» og 14-dagerstallene som «høy risiko».

I siste oppdatering fra det kanariske helsedepartementet var det 5152 aktive smittetilfeller på Kanariøyene. 4901 er isolert hjemme, 212 er innlagt på sykehus og 39 av disse er på intensivavdeling.

Stort press på helsevesenet

Smittetrykket er størst i de store byene, der også presset på helsevesenet nå er alvorlig.

Insular-sykehuset i Las Palmas har for øyeblikket 116 innlagte coronapasienter, viser tall fra helsemyndighetene som ble sluppet forrige fredag.

16 av de innlagte på Insular-sykehuset er intensivpasienter på respirator. Sykehuset har 37 respiratorplasser til sammen og dermed tar coronapasienter opp 43% av disse livsviktige maskinene.

På Doctor Negrin-sykehuset på Gran Canraia er situasjonen også alvorlig, til tross for at de har færre coronapasienter.

Sykehuset har bare seks ledige respiratorplasser og 66 ledige senger totalt. Sykehuset har 36 coronapasienter og fem av disse får respiratorbehandling.

Situasjonen er også alvorlig på Nuestra Señora de Candelaria-sykehuset på Tenerife. De har for tiden 67 coronapasienter og 14 av disse er på respirator. Med andre ord tar coronapasientene opp nesten 39% av respiratorene på sykehuset.

På Tenerife er det også 20 coronapasienter innlagt på Complejo Universitario de Canarias. Fem er på respirator, men sykehuset har fremdeles 14 sengeposter med slik behandling tilgjengelig.

Reglene som gjelder på Kanariøyene

På Kanariøyene styres reglene av hvilket nivå hver øy er på. Dette fastsettes av øyregjeringen hver torsdag, og er basert på smittetall og andre risikofaktorer, slik som press på helsevesenet.

Her er noen av de viktigste reglene som gjelder på alle øyene, uansett nivå:

1) Munnbind er påbudt på alle offentlige steder, butikker, fellesområder og på steder der mennesker samles. Det er også påbudt med munnbind utendørs på offentlig sted, når du ikke kan garantere minst 1,5 meters avstand til de rundt deg, til enhver tid. Unntak gjelder hvis du sitter ved bordet ditt for å spise eller drikke, når du bader, og når du soler deg på plassen din ved basseng og på stranda. Personer som av medisinske årsaker ikke kan bruke munnbind, og som kan dokumentere dette, er unntatt fra kravet om munnbind.

2) Røyking er ikke lov på offentlg sted hvis du ikke kan overholde en avstand på minst 2 meter til de rundt deg. Røyking på fortau og veier er ikke lov. Forbudet gjelder også mot e-sigaretter.

I tillegg kommer en rekke spesifikke regler for hvert nivå.

Nivå 1/Grønt nivå1) Inntil 12 personer som ikke bor i samme husstand kan møtes.2) Hoteller og utesteder må stenge kl. 03:00. Maks 12 gjester per gruppe/bord.3) Markeder kan ha 100% kapasitet utendørs, 75% kapasitet innendørs.4) Store arrangementer er ikke lov, uten forhåndsgodkjenning fra helsemyndighetene.5) Barer og klubber kan ha 100% kapasitet utendørs, 75% kapasitet innendørs.

Nivå 2/Gult nivå1) Inntil 8 personer som ikke bor i samme husstand kan møtes.2) Hoteller og utesteder må stenge kl. 02:00. Maks 8 gjester per gruppe/bord.3) Kapasiteten i kollektivtransporten begrenses til 50%.4) Markeder kan ha 75% kapasitet utendørs, 50% kapasitet innendørs.5) Store arrangementer er ikke lov, uten forhåndsgodkjenning fra helsemyndighetene.6) Kulturelle aktiviteter kan ha maks 55% kapasitet.7) Barer og klubber kan ha 75% kapasitet utendørs, 50% kapasitet innendørs.

Nivå 3/Rødt nivå1) Inntil 6 personer som ikke bor i samme husstand kan møtes.2) Hoteller og utesteder må stenge kl. 01:00. Maks 6 gjester per gruppe/bord.3) Treningssentre er begrenset til 33% kapasitet og kan kun besøkes etter avtale.4) Kapasiteten i kollektivtransporten begrenses til 50%.5) Kulturelle aktiviteter begrenses til 50% kapasitet.6) Barer og klubber kan ha 75% kapasitet utendørs, 40% innendørs.7) Spa, massasjesentre og badstuer reduseres til 33% kapasitet. Avtale må gjøres på forhånd.8) Basseng utendørs: 33% kapasitet.9) Kapasiteten i butikker reduseres til 25%.10) Strender reduseres til 50% kapasitet.

Nivå 4/Mørkerødt nivåDet finnes også et fjerde nivå, som innføres hvis smittesituasjonen anses som ukontrollert, til tross for at nivå 3 har vært innført tidligere, eller hvis smittetallene er spesielt høye.I nivå 4 gjelder stort sett de samme reglene som nivå 3, men med lavere kapasitet i kollektivtransport og uteliv. Spa og massasjesteder må også stenge helt i nivå 4.