Siste

Coronapass er obligatorisk fra 2. juledag

Høyesterett på Kanariøyene har godkjent vedtaket om obligatorisk koronasertifikat på Kanariøyene. «


Det trer i kraft fra 26. desember og skal vare i én måned, på øyer med nivå 3 og nivå 4. Foreløpig gjelder dette Tenerife, Gran Canaria og Fuerteventura.

Her kreves det

Dermed må alle vise frem et coronasertifikat for å få tilgang til offentlige steder med kapasitetsbegrensninger. Det inkluderer restauranter, utesteder og hoteller som har kapasitet til over 30 personer.

For nattklubber og barer gjelder det samme kravet, men hvis de også serverer mat er coronapasset obligatorisk, selv om kapasiteten er på under 30 gjester.

Også spillehaller, casinoer og tippesalonger er omfattet av kravet.

For større arrangementer, slik som musikkfestivaler, sportsarenaer ol. gjelder kravet dersom kapasiteten er på over 500 gjester, eller hvis det er lov å spise eller drikke.

Ellers må du også regne med å vise coronapasset for å slippe inn på kino, teater og andre forestillinger med kapasitet til over 50 tilskuere, eller hvis mat- og drikke er lov.

Også treningssentre, aktivitetssentre og helsesentre vil kreve coronasertifikat, blant annet for å være med pasienter inn.

Alle over 12 år

Coronapasset er obligatorisk for alle over 12 år og tre måneder.

For norske familier hvor barna kun har én dose, gjelder negativ test som ikke er eldre enn 48 timer. Disse må utføres ved et offentlig godkjent testsenter. Hjemmetester er ikke godkjent.

Det samme gjelder uvaksinerte voksne, med mindre du har hatt Covid-19 og kan dokumentere at du har blitt friskmeldt.

Voldsom smitteøkning

Årsaken til det nye kravet er den voldsomme smitteøkningen de siste ukene.

Kanariøyene har gått fra å være en region med relativt lavt smittetrykk til å ha 989 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene.

Tenerife har nå et smittetrykk på 1466 per 100 000 innbyggere de siste to ukene, mens Gran Canaria har 632.

Var frivillig

Siden 10. desember har det vært frivillig for bedrifter å kreve coronapass av gjester og ansatte. De som har gjort dette har fått mulighet til å følge reglene i risikonivået under det gjeldende.

Dermed har restauranter på f.eks. Gran Canaria hatt mulighet til å følge nivå 2-regler, selv om øya er på nivå 3, dersom de krever coronapass.

Nå blir denne muligheten borte på øyer i nivå 3 og 4, samtidig som coronapasset blir obligatorisk. På øyer i nivå 1 og 2 er det fortsatt frivillig for bedriftene å kreve coronapass.