Annonse

Annonse

SAKEN OPPDATERES. SIST OPPDATERT.  26. februar kl. 23:12

Ytterligere en person har testet positivt for coronavirus på Kanariøyene. En kvinne som bor i Valle Gran Rey på La Gomera ble bekreftet smittet onsdag kveld.

Kvinnen skal ha vært på reise i Italia.

Totalt er nå 11 personer bekreftet smittet i Spania, og fem av disse er på Kanariøyene.

Rundt tusen gjester ved H10 Hotel Costa Adeje Palace er satt i karantene. Denne vil vare i minst 14 dager, og alle gjestene overvåkes nå av helsevesenet.

Avgjørelsen ble tatt etter at en italiensk mann (69) som bodde på hotellet testet positivt for coronavirus mandag ettermiddag.

Helseministeren på Kanariøyene, Teresa Cruz, melder at over 400 tester for viruset har blitt utført så langt, med hovedfokus på de 37 personene som har hatt tett kontakt med det italienske paret.

Les også: Dette skal du gjøre hvis du har symptomer på coronavirus

Tre nye tilfeller

På tirsdag ble det også bekreftet ytterligere tre tilfeller av coronavirus på Tenerife. 69-åringens kone, i tillegg til to andre i det samme reisefølget er nå bekreftet. Disse er isolert.

De to som nå har testet positivt reiste sammen med den italienske legen og hans kone, som begge testet positivt for cornavirus på mandag og tirsdag.

Disse skal ha vært enn del av en gruppe på 10 personer som tok buss til hotellet sammen når de ankom, og dermed har de hatt direkte kontakt med den italienske legen og hans kone.

Begge de to nye tilfellene er asymptomatiske, og har ikke blitt syke foreløpig.

De to nye coronapasientene er nå innlagt og isolert ved Universitetssykehuset Nuestra Señora de la Candelaria, hvor også det opprinnelige italienske paret er isolert.

Et fjerde tilfelle av smitte ble i dag bekreftet i Barcelona, og det skal være snakk om en 36 år gammel italiensk kvinne. Kvinnen skal ha vært nord i Italia den siste tiden.

Med de to nye som nå er bekreftet er antallet på Kanariøyene nå fire personer. Det skal ha gått falske rykter i sosiale medier om smitte på Gran Canaria, men helsemyndighetene avviser dette.

Holdt seg ved hotellet

Det italienske paret kom til øya 17. februar sammen med rundt 10 andre italienere, og gikk ombord i bussen sammen med flere andre turister til hotellet. Han har stort sett holdt seg rundt hotellet, ettersom han har hatt symptomer i store deler av ferien. Han har derfor ikke reist rundt på øya – ikke engang i kommunen, forklarer Kanariøyenes president Ángel Víctor Torres.

Han kommer angivelig fra Lombardia-regionen nord i Italia, som er hardt rammet av viruset.

Les også: Tester alle med lungebetennelse for coronavirus

Flere nordiske turister

Reisebyrået Tui bekrefter overfor NRK at politiet har sperret av hotellet, og at det nå er i karantene for å hindre viruset fra å spre seg.

Hotellet har hatt sju norske gjester boende der den siste uka. Fire av disse er allerede hjemme i Norge, og tre skal ha reist hjem til Oslo i dag.

– Det vi kan bekrefte nå er at det er seks nordiske gjester på hotellet. Fire fra Finland og to fra Sverige, sier pressekontakt i Tui, Kevin Brevik til NRK.

Mat og vann

Flere lastebiler med mat og vann kjørte inn til hotellet onsdag morgen, i tillegg til en mobil kriseenhet.

Denne inneholder et utbrettbart sykehus som kan ta til sammen 25 pasienter. Det gule teltet ble satt opp utenfor hovedinngangen til hotellet.

Testet positivt for Covid-19

Både gjester og ansatte er i karantene, men omtrent 50 eksterne arbeidere som var på hotellet på mandag har fått tillatelse til å reise hjem, men må forbli i karantene og får ikke forlate sine boliger.

Helsemyndighetene frykter at noen kan ha hatt kontakt med den italienske mannen som testet positivt for coronavirus på mandag. Han er isolert ved Hospital Nuestra Señora i Santa Cruz de Tenerife, sammen med to personer han skal ha reist sammen med.

Helsemyndighetene skal i dag ha et møte om situasjonen.

Tredje tilfellet i Spania

Den italienske legen var på ferie sør på Tenerife da han testet positivt for Covid-19 etter å ha besøkt en privat klinikk på grunn av sykdom. Det bekrefter kilder i den kanariske regjeringen til nyhetsbyrået Efe.

Dette syvende tilfellet av det dødelige viruset i Spania, og fire av disse er på Kanariøyene. Utenom italieneren på Tenerife og tyskeren på La Gomera ble en annen tysk borger bekreftet smittet på Mallorca.

Tyskeren på La Gomera ble senere sluppet ut av karantene etter et mildt sykdomsforløp.

Mulig smitte på fastlandet

I tillegg til mannen som nå er smittet på Tenerife etterforsker helsemyndighetene også et mulig tilfelle av coronaviruset ved Universitetssykehuset Virgen de la Arrixaca i Murcia. Denne pasienten er også isolert ved sykehuset, og prøver har blitt sendt til Carlos III-instituttet for analyse. Den unge mannen som mistenkes å være smittet skal ha vært på reise i Italia.

Ytterligere to personer i Murcia – en kvinne og en baby – er klarert for smitte etter at prøveresultatene deres viste seg å være negative.

Aktivert smittevernprotokoll

Generaldirektoratet for folkehelse bekrefter nå at protokollen for coronavirus har blitt aktivert, etter at mannen testet positivt mandag ettermiddag ved Universitetssykehuset Nuestra Señora de La Candelaria.

50.000 mennnesker isolert i Italia

Protokollen innebærer at det nå skal utføres flere tester, som skal analyseres av det nasjonale senteret for mikrobiologi ved Carlos III-instituttet.

I Italia er nå 12 byer under streng kontroll og 50.000 mennesker har blitt isolert i Milano-området. Så langt har det blitt bekreftet 229 tilfeller av coronavirus i Italia, og syv personer har mistet livet i landet som følge av Covid-19 i landet.

Italia er nå det hardest rammede landet i Europa, og et av landene med flest smittede i verden etter Kina, hvor Covid-19 har rammet 77.262 mennesker, og Sør-Korea med 833 tilfeller.

Over 2600 døde

På verdensbasis har viruset spredd seg til 29 land, og 79.331 personer er smittet, ifølge Verdens Helseorganisasjon. Så langt har 2595 mennesker mistet livet i Kina som følge av coronaviruset, og 23 personer har også mistet livet utenfor Kina.

Helsedepartementet har åpnet en egen informasjonstelefon som innbyggere kan ringe hvis de har spørsmål om coronaviruset, hvordan de kan forhindre smitte, og for å varsle om mulig smitte: +34 900 112 061.

Annonse

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

 

Smittetall:

Tabellen fungerer best på PC.

Annonse