Skjermdump fra pressekonferansen.

Covid-19 har tatt 20 liv på en uke: –⁠ Et uakseptabelt tall, sier Torres


Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, forklarte på fredag til pressen om de nye tiltakene som trer i kraft natt til lørdag på Tenerife. Han bekreftet også at vaksineringen mot Covid-19 begynner på Kanariøyene søndag 27. desember.

Et av tiltakene som innføres på Tenerife er restriksjoner på inn- og utreise.

– Målet med tiltakene er å reise inn og ut av Tenerife så lite som mulig, forklarte Torres.

Presidenten ga også en klar advarsel til de som ikke følger reglene, og sa at alle polititjenestene og Guardia Civil kommer til å følge opp reglene.

– En sjokkplan

– Tiltakene vi tar inkluderer en reduksjon til at kun seks personer kan møtes i høytiden og påvirker økonomien. Men ministerrådet vil neste torsdag legge frem en sjokkplan for hotell, handels- og turistsektorene, og jeg håper denne planen vil kompensere den viktige sektoren på Kanariøyene, sa Torres.

Strenge tiltak

Videre forklarte han mer spesifikt om tiltakene som nå innføres på Tenerife.

– Kollektivtransporten skal ned til 50%. Restauranter må stenge innendørs. Opp til 50% av kapasiteten i uteserveringen kan brukes, og blir begrenset til relevante border og stoler. Hver etasje i kjøpesentre kan kun ha 30% av maksimal kapasitet, og parkeringsplassene 50%, fordi målet er å hindre befolkningen fra å dra ut å handle. Vi må bruke alle mekanismer slik at så få som mulig går ut. Dette er spesifikke tiltak på Tenerife, men også en beskjed til resten av øygruppen. Julesamlinger er redusert til seks personer 24., 25., 31., desember og 6. januar, forklarte Torres.

– Til de som sier vi er for sent eller for tidlig ute, så vit at tiltakene innføres i samasvar med informasjonen og unntakstilstanden. Kanariøyene har nok en gang gått forbi andre regioner, spesielt på Tenerife.

Det vil også være et portforbud gjeldende fra klokken 22 - 06.

– Et uakseptabelt tall

De siste syv dagene har 20 personer mistet livet som følge av Covid-19 på øygruppen, hvorav 17 har mistet livet på Tenerife. Torres gjentok dette tallet flere ganger under pressekonferansen.

Det er et dramatisk faktum at 20 mennesker har mistet livet på grunn av Covid-19 på Kanariøyene de siste sju dagene, 17 av disse på Tenerife, tre på Gran Canaria. 17 døde mennesker på en øy er et uakseptabelt tall. Disse tiltakene er tatt for å hindre disse dødsfallene. Jeg sier dette selv om jeg vet at det ikke blir slik. Jeg tror at ved å legge frem denne overveldende informasjonen, at 17 mennesker har dødd, så kan vi forstå alvorligheten i dette, sa presidenten.

Under pressekonferansen bekreftet Torres også at vaksineringen mot Covid-19 begynner allerede 27. desember på Kanariøyene.