Siste
Illustrasjon: Envato Elements

Covid-19 øker kraftig i Spania

Har firedoblet seg.


  Kortversjonen

  • Covid-19-tilfellene har firedoblet seg i Spania på en måned, fra 26 til 108 tilfeller per 100 000 innbyggere.
  • Antallet pasienter innlagt med Covid-19 har økt med 15% fra forrige uke, til 4,2 tilfeller per 100 000 innbyggere. 4,1% av disse havner på intensivavdeling og 8,4% av intensivpasientene dør.
  • BA.2.86, kjent som Pirola-varianten, er den mest dominerende varianten nå, en undervariant av Omicron.
  • Mange risikoutsatte pasienter ble ikke vaksinert i høstens vaksinerunde, noe som bidrar til økningen i antallet smittede og innlagte.
 

I flere uker har antallet smittetilfeller gått opp. På helsesentrene må legene behandle stadig flere pasienter med feber, muskelsmerter, tretthet, hoste og pustevansker. 

Mange har allerede testet positivt for Covid-19 med egentester. 

På bare én måned har forekomsten av Covid-19 firedoblet seg i Spania, fra 26 tilfeller per 100 000 innbyggere mellom 6. til 12. mai, til 108 tilfeller per 100 000 mellom 3. til 9. juni. 

Det viser tall fra overvåkningssystemet for akutte luftveisinfeksjoner, Sivira. 

Bare siden forrige uke har antallet tilfeller økt med rundt 27%. Uka før steg antallet tilfeller med 30%, opplyser Carlos III-instituttet.

X (tidligere Twitter) skriver helsedepartementet i Spania: 

– Du har trolig sett nylige covid-19-tilfeller i din omgangskrets. Selv om symptomene er milde, følg anbefalingene for å beskytte de mest sårbare personene.

Rådene er klare: 

– Dekk nese og munn når du hoster eller nyser. Bruk engangslommetørklær for å forhindre spredning av smittebærende dråper. Kast de i søppla etter bruk. Vask hendene godt med såpe og vann eller håndsprit jevnlig og etter kontakt med slim fra luftveiene. Bruk munnbind når du har symptomer, skriver helsedepartementet i Spania.

Sykehusinnleggelser og dødelighet

Som følge av den  økte smitten, havner også stadig flere pasienter med Covid-19 på sykehus. 

Carlos III-rapporten estimerer at 4,2 tilfeller per 100 000 innbyggere måtte innlegges mellom 3. til 9. juni. Det er en økning på 15% fra forrige uke, og tre ganger flere pasienter enn for én måned siden. 

Når det gjelder alvorlighetsgrad, har 30,2% av de innlagte coronapasientene lungebetennelse, mens 4,1% av disse må på intensivavdeling. 8,4% av intensivpasientene ender opp med å dø av sykdommen, ifølge rapporten. 

 

Pirola-varianten

Varianten av viruset som herjer mest nå heter BA.2.86, bedre kjent som Pirola-varianten. Dette er igjen en undervariant av den mer kjente Omicron-varianten som har vært dominerende helt siden desember 2021.

Ifølge Lorenzo Armenteros, en fastlege i Galicia i Spania som har snakket med avisa Canarias 7, er ikke økningen veldig alarmerende foreløpig.

– Vi startet med veldig lave tall og derfor er det lett å doble dem. Økningen i antallet innlagte skjer fordi mange risikoutsatte pasienter ikke ble vaksinert under høstens vaksinerunde, der det ble tilbudt en dobbel vaksine mot influensa og Covid-19. Det er vaksinetretthet i befolkningen, men viruset sirkulerer fortsatt. Hvis du ikke tar oppfriskningsdose kan du gradvis miste immuniteten som gir ekstra beskyttelse, sier legen.

Økt dødelighet

Ifølge dødelighetsrapporten fra systemet MoMo, som overvåker dødeligheten i befolkningen generelt, døde det 506 flere enn forventet ved forrige ukesmåling. 

Totalt døde 8 415 personer i Spania i løpet av én uke, mens systemet forventet 7 909 dødsfall. 

– Vi har ikke hatt hetebølger eller andre epidemiologiske hendelser som forklarer dette, så det er logisk at en stor del av økningen i dødelighet er en konsekvens av Covid, sier Armenteros til Canarias 7. 

Han påpeker også at en ny variant, kjent som «Flirt», kan komme til å spre seg i de kommende månedene. 

Denne varianten står allerede for nesten 30% av Covid-tilfellene i USA, ifølge amerikanske Center for Disease Control.