Siste
LA TYSKE UBÅTER TIL HER? Mytene og historiene som omringer Villa Winter på Fuerteventura er mange. Tyske ubåter, sprengninger, en skjult flystripe...

De usynlige tyske ubåtene på Fuerteventura


Den såkalte Godwins lov erklærer at jo lenger en diskusjon varer, jo større er sjansen for at det blir trukket paralleller og sammenligninger med Hitler eller nazismen. På Fuerteventura har «Villa Winter» fått merke dette.

«Villa Winter» er en liten herregård nær byen Cofete, i naturparken Jandía. Den ble bygd på et avsidesliggende sted av den tyske ingeniøren Gustav Winter – en mystisk karakter som hadde oppsynet med utbyggingen av strømnettet på Kanariøyene på 1920-tallet. Under borgerkrigen i Spania benyttet han sjansen til å ta kontroll over et stort landeområde sør på Fuerteventura.

Forhandlet med Franco

Han var fascinert av øyas skjønnhet, og forhandlet derfor direkte med regjeringen styrt av Franco, til tross for at diktatorens makt fremdeles ikke var anerkjent som rettmessig på tidspunktet.

Foto: Ina Widegren / Flickr / CC BY-SA 2.0

Fra Fuerteventura benyttet Winter sjansen til å starte en rekke prosjekter, både innenfor jordbruk og matproduksjon, og det sies at han ved hjelp av tyske borgere konstruerte en flystripe på tomten sin.

Under lupen til britisk etterretning

Når andre verdenskrig brøt ut kom Winter under lupen til britisk etterretning, som mistenkte at Winter planla en base for å forsyne tyske ubåter fra Fuerteventura.

Britene var ikke veldig langt unna sannheten, for tyskernes ubåter fikk jevnlige forsyninger i Puerto de la Luz i Las Palmas.

Tyske ubåter og luksusprostituerte

Etter krigen spredte ryktene seg om «Villa Winter». Folk fortalte hverandre historier om hvordan tyske ubåter som kjempet i Atlanterhavet kunne legge til i all hemmelighet under «Villa Winter», og at Winter selv ordnet med tyske luksusprostituerte hentet fra Berlin til soldatene.

Innbyggere hevder de kunne høre eksplosjoner fra tomta, og mange hevder den dag i dag at Winter sprengte ut hemmelige tunneler. Andre tror Winter ønsket å sprenge seg gjennom fjellet til byen Morro Jable.

Hitler på besøk

Herregården har gjennom årene produsert flere historier enn selv den mest kreative manusforfatter i Hollywood. Det ble sagt at høytstående nazister som flyktet til Sør-Amerika søkte tilflukt her, og at selveste Hitler aldeles ikke tok selvmord, men rømte til Argentina og mellomlandet på Fuerteventura.

Forfatteren Alberto Vázquez Figueroa (født 11. oktober 1936), skrev boka Fuerteventura – hvor «Villa Winter» er en sentral del av handlingen – og kastet dermed bensin på bålet til den sagnomsuste herregården.

– Ingen vurderer å bygge et så stort hus på en så fortapt plass. Hvis du risikerer livet ditt for å komme dit i dag, ville det vært enda farligere på 40-tallet. De må ha skjult noe veldig viktig for å bygge dette skjulte monsteret på et så utilgjengelig sted, sa forfatteren i et intervju med avisen Canarias Ahora.

Foto: Norbert Nagel / CC BY-SA

Historikere: Winter var hverken nazist eller spion

Historikere har på sin side nektet for at disse spekulasjonene, mytene og historiene har noe med sannheten å gjøre. Det finnes faktisk ingen beviser på at Winter var en nazist eller spion – til tross for at han ble kalt tilbake til Tyskland for å stå til ansvar for krigsforbrytelser – og eiendommen hans ble ikke brukt for å forsyne tyske ubåter.

En av de viktigste årsakene til at man med stor sikkerhet kan fastslå dette er at bygget ikke stod ferdig før i 1947, to år etter at Hitler tok sitt eget liv.

Historikere peker også på at vanndybden ikke er stor nok til å la ubåter legge til. Winter selv døde som forretningsmann i Las Palmas i 1971, og «Villa Winter» ble overtatt av et stort hotellselskap og tomta ble gjenstand for juridiske konflikter.