Foto: Canariavisen

Delta-varianten truer økt reisefrihet i EU

Økt spredning av Delta-varianten har allerede ført til nye restriksjoner. Nå står sommerens reisehåp i fare. «


Koronasertifikatet som gjelder i EU fra i dag gjør reiser langt enklere, også for nordmenn.

Med dette kan du bekrefte om at du er vaksinert, har vært smittet og blitt frisk, eller har en negativ coronaprøve.

Det er likevel fortsatt mulig for medlemslandene å kreve at reisende går i karantene fra bestemte land, dersom de mener det er nødvendig.

Det kan raskt bli tilfellet når Delta-varianten sprer seg.

Tyskland rødlister Portugal og Russland

Delta-varianten har allerede ført til at Tyskland har satt Portugal på sin risikoliste, og landet krever to ukers karantene for alle reisende fra Portugal.

Også reisende fra Russland må i karantene når de kommer til Tyskland, skriver Euronews.

Portugisiske myndigheter opplyser at Delta-varianten nå er dominerende i landet, som har registrert det høyeste antallet daglige smittetilfeller siden februar, ifølge landets myndigheter.

Helsemyndighetene i landet sier en økning på rundt 30% den siste uka er bekymringsverdig, skriver Euronews.

Portugal har også innført restriksjoner mot Storbritannia, og briter som ikke er fullvaksinerte må i to ukers karantene, varsler regjeringen i landet.

Spania med restriksjoner mot britene

Spania har også kunngjort restriksjoner mot Storbritannia, og krever negativ coronaprøve eller fullvaksinering av reisende fra fredag 2. juli , skriver El Pais.

Den dramatiske spredningen har ført til at Storbritannia har over fire ganger så høy smitterate som resten av EU.

Spania har lenge forsøkt å få til fleksible ordninger for innreise. Dette truer nå reiser fra en rekke europeiske land til Spania, ettersom EU ligger rundt seks uker bak Storbritannia.

Utviklingen hos britene er dermed et forvarsel om hva som kan skje i resten av Europa.

Tyskland kritiserer Spania

Under et toppmøte i forrige uke kritiserte den tyske forbundskansleren Angela Merkel både Spania og Portugal for å slippe inn britiske turister.

Europakommisjonen stilte spørsmål ved den strenge linjen Tyskland har lagt seg på, og flyselskapene har reagert på at medlemslandene opererer med forskjellige kriterier og restriksjoner.

For medlemsland har vaksineringen nå blitt en kamp mot klokka. Håpet er at mange nok er vaksinert til å stoppe en ny smittebølge med Delta-varianten.

70% vaksinert innen sommeren

Frem til nå har 32,7% av befolkningen i EU blitt fullvaksinert. Håpet er at 70% skal ha fått begge stikk i armen innen sommeren er over.

Til tross for relativt gode vaksinetall i Storbritannia, som frem til 27. juni hadde vaksinert ferdig nesten halvparten av befolkningen, har smitten i landet økt, skriver DW.

30. juni lå smittetrykket per 100 000 innbyggere de siste sju dagene på 182 i landet, og antallet dødsfall og innlagte pasienter øker.

Delta-varianten står for omtrent 95% av smitten i Storbritannia.