Foto: Bård Ove Myhr

Demonstrerte mot innlosjering av migranter på hotell


Denne fredagen avholdt plattformen Plataforma «Salvemos el turismo en Mogán» (Plattformen «Redd turismen i Mogán») en stor demonstrasjon i Puerto Rico.

Årsaken bak er at over 3200 migranter nå er plassert på hoteller i kommunen, og over 7000 til sammen på Kanariøyene. Til nå har det kommet over 20 000 migranter i båter til Kanariøyene, men staten har så langt ikke opprettet nok plasser for å ivareta migrantene som kommer.

Coronastengte hoteller har blitt brukt som en nødløsning.

Nå ser det ut til at denne typen innkvartering blir mer varig, etter å ha pågått i snart fire måneder. Det får kommunens innbyggere til å reagere, ettersom kommunen er helt avhengig av turisme for å overleve.

– For øyeblikket er det en fare for at turistene ikke kommer tilbake til Kanariøyene hvis migrantene fortsetter å bo på hotell. Det er inkompatibelt, sa talsperson for aksjonen, Carmala Segura.

Ordføreren i Mogán, Onalia Bueno, tror reiserestriksjonene snart kan bli mindre strenge og at turistene igjen kommer til Kanariøyene.

– Det er avgjørende, fordi turismen gir liv, sier ordføreren.

(Trykk på tannhjulet for å slå på norske undertekster)

Hun valgte å støtte demonstrasjonen som startet fra Calle Madrid klokken 12 denne fredagen. Protestantene gikk derfra gjennom Avenida Tomás Roca Bosch, og ned til havna.

– Vi kan ikke gå med på at turistområdene ikke kan utnyttes til normal aktivitet på grunn av regjeringens passitivitet med å opprette 7000 mottaksplasser for migrantene, sa Bueno.

Til nå har staten kun opprettet 400 mottaksplasser i en midlertidig leir i Barranco Seco, i tillegg til den omstridte leiren i Arguineguín.

Vil bøtelegge hoteller som huser turister

Ordføreren varslet på en pressekonferanse i går at kommunen vil innføre sanksjoner mot hotellene som huser migranter etter nyttår. 31. desember går den nåværende kontrakten mellom staten og hotellene for innkvartering av migranter ut.

Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, sa i dag at ordførerens ultimatum er uakseptabelt. Han forklarte på en pressekonferanse at han anerkjenner problemstillingen for hotelleiere som nå er rammet av situasjonen, og at han setter pris på at hotellene har stilt opp for å innkvartere migranter.

Han påpeker at en tidsfrist ikke kan fastsettes, slik Mogáns ordfører gjorde i går, og påpeker at man ikke vet hva som vil skje hvis en slik tidsfrist ikke blir møtt.

Holdt apell

Under demonstrasjonen ble det også holdt apeller på tysk og norsk.

– Dette er ingen anti-immigrasjonsprotest. Vi ønsker at immigrantene skal ivaretas på en korrekt måte, i riktige former, men ikke innlosjeres på hoteller her, som vil dytte turistene vekk herfra. Dette sender feil signaler til turistene, sa norske Merete Pino under sin apell ved havna.

Nye demonstrasjoner er varslet 4. og 11. desember.