Den fjerde virusbølgen er ikke langt unna, advarer spansk forsker

Select Page

Den fjerde virusbølgen er ikke langt unna, advarer forsker

Den anerkjente virologen, immunologen og forskeren Margarita Del Val tror den fjerde bølgen kommer til påsken.

Margarita Del Val er en anerkjent virolog, immunolog og forsker ved Centro de Biología Molecular Severo Ochoa.

Av Leo Lunde
Publisert 23. februar 2021 kl. 00:00

Av Leo Lunde
Publisert 23. februar 2021 kl. 00:00

Den anerkjente virologen, immunologen og forskeren Margarita Del Val fra Centro de Biología Molecular Severo Ochoa advarer mot at den fjerde bølgen i pandemien er rett rundt hjørnet, og sier den blir like sterk som den tredje bølgen.

I et intervju med avisa 20 Minutos forteller forskeren når hun tror den neste bølgen kommer.

– Kanskje i slutten av mars, sier forskeren som forklarer:

– Hvis vi har lagt planer i påsken så endrer vi ikke de. Vi kommer til å møte folk, det vil fortsatt være kaldt, og det vil være aktivitet innendørs, sier hun til avisen.

Trapper ned for fort

Hun er heller ikke spesielt optimistisk rundt når vi kan gå tilbake til et normalt liv. Dette forklarer Del Val med hastverket som myndighetene har for å trappe ned tiltakene så fort de oppdager forbedring i smittetrenden.

– Så snart kurven flater ut begynner vi å trappe ned.

Hun mener de strenge tiltakene i Australia og New Zealand er å foretrekke.

Australia har klart å få kontroll på smitten de fleste steder, og har i dag til dags dato registrert rundt 28 000 smittetilfeller og 909 dødsfall. Landet har en befolkning på litt over 25 millioner mennesker.

Til sammenligning har Spania 3,15 millioner smittetilfeller og 67 636 dødsfall, med en befolkning på rett under 47 millioner.

– Valget vi har gjort som et samfunn har vært å leve på kanten, til tross for det faktum at det er mange dødsfall, sier forskeren.

Forskeren tror den fjerde bølgen starter i påska.  

Bedre til sommeren

Først til sommeren tror Del Val at ting kan bli bedre. Da vil vaksineringen ha kommet lenger og det gode været gjør at flere trekker utendørs.

– Da er sannsynligheten for å bli smittet ti ganger så lav, sier Del Val.

Hun tror også at vi må fortsette å bruke munnbind i en god stund fremover:

– Vi har nok måneder igjen før mange nok er vaksinert, selv om det ikke betyr at vi kan slutte å bruke den, sier hun.

Ventilasjon er nøkkelen

Et av de viktigste tiltakene som kan gjøres for å senke smitterisikoen er å ha god ventilasjon. Mens folk flest bryr seg mest om at munnbindet skal være på korrekt, glemmer mange den viktige ventilasjonen.

– På vinteren er den største kilden til smitte viruset som samler seg opp i aerosoler på 10-15 minutter i et dårlig ventilert rom hvor det er en person som puster. Vi gjør det feil, bortsett fra noen områder slik som skoler og enkelte firmaer, forklarer hun til 20 Minutos.

Også ifølge storavisa El País er ventilasjon en viktig faktor for å stoppe spredningen av coronaviruset innendørs.

I et scenario forklarer avisa det slik:

Scenario 1: Hvis seks personer samles i et hjem i fire timer, snakker sammen uten munnbind og er i et rom uten tilstrekkelig ventilasjon med én smittet person, vil alle de fem andre være smittet.

Scenario 2: Dersom alle bruker munnbind synker risikoen til fire smittede. Munnbind alene vil altså ikke forhindre smitte dersom man tilbringer tid innendørs med en smittet person i et dårlig ventilert rom.

Scenario 3: Hvis man i det samme scenarioet åpner et vindu, halverer tiden man tilbringer sammen i rommet og bruker munnbind vil mindre enn én person bli smittet i gjennomsnitt.

 

Annonse

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

 

Smittetall:

Tabellen fungerer best på PC.

Annonse