Her kan biene leve i sus og dus. Video: Agüimes kommune

Derfor bygger de biehotell i Agüimes


Jordbruk og matforsyningen vår er avhengige av de små arbeidsomme insektene. Ifølge tall fra Greenpeace er 75% av maten vi spiser direkte avhengig av pollinering, noe biene er riktig så dyktige på.

Problemet er at biene er utrydningstruet over hele verden, på grunn av klimaendringer, avskoging og tap av leveområder på grunn av insektmidler. 37% av koloniene i Europa er for tiden i tilbakegang. Det kan i så fall føre til store problemer for menneskers matforsyning og økosystemene på kloden.

Nettopp derfor har Agüimes kommune bestemt seg for å bygge en rekke hoteller i kommunen. Disse er ikke til turister, men til de arbeidsomme og viktige biene, som skal få nye hjem i kommunens offentlige hager. Her kan ensomme bier som mangler et sted å bo bygge sine reir.

De to første «hotellene» er satt opp i Los Cercadillos, i offentlige hager som brukes av innbyggerne for dyrking av egne grønnsaker.

Ordfører Oscar Hernández og rådkvinne for byutvikling og miljø Jéssica Santana deltok på en workshop sammen med bieekspert Saúl Lugo i går.

Initiativet er det første av sitt slag i kommunen, og vil bidra til at biebestanden i området holder seg frisk og rask i årene fremover.

Det trengs, for ifølge Royal Geographical Society of London er biene den viktigeste arten på jorda.

Mer enn 250 000 plantearter er avhengige av bienes pollinering, og plantene er igjen viktige for en rekke insekter, fugler og dyr som lever på frø og frukt fra plantene.

Hvis det er én art på jorda som beviser at alt i vårt økosystem henger sammen, så er det trolig biene.

Biehotellene vil også bli hjem for edderkopper, maur og andre insekter som er viktige for balansen i økosystemet i kommunen.