Derfor endret vi coronaoversikten vår


Siden pandemien begynte har Canariavisen oppgitt smittetall på vår forside. Dette har vi gjort fordi kjennskap til disse tallene er viktig for mange, når man for eksempel tar en vurdering på om reisen er verdt risikoen.

Gjennom pandemien har hvilken informasjon som presenteres endret seg fra tid til annen.

Smittetrykk – altså hvor mange som er smittet per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene – har blitt et viktig tall å forholde seg til, fordi reiserestriksjoner i stor grad baserer seg på dette.

Antall innlagte er et annet tall som har blitt stadig viktigere. I tiden fremover vil trolig helsemyndigheter verden over se mer på dette enn på antallet smittede, når de bestemmer hvilke regler som skal gjelde. Dette skjer fordi stadig flere har fått vaksinen. Spesielt gjelder dette i risikogruppene, noe som betyr at færre smittede havner på sykehus.

Aktive tilfeller har blitt mindre relevant. Smittetallene skyter i været flere steder, inkludert på Kanariøyene. De fleste smittede er under 50, og etterhvert som vaksineringen går fremover vil hovedgruppene som blir smittet få en stadig større overvekt av unge mennesker.

Antallet døde totalt på Kanariøyene under pandemien er også en dårlig pekepinn på hvordan situasjonen er for øyeblikket. Om det har vært nye dødsfall er derimot en indikator på hvor alvorlige konsekvensene av smitteøkningen er nå.

Derfor er følgende endringer gjort i vår coronaoversikt, som oppdateres daglig på forsiden:

  • - Antallet aktive tilfeller er fjernet.
  • - Totalt antall døde er fjernet, og byttet ut med nye dødsfall det siste døgnet.
  • - Smittetrykket har fått førsteplass.
  • - Antallet innlagte med Covid-19 er lagt til, samt hvor stor prosent av kapasiteten på sykehusene de opptar.
  • - Antallet innlagte med Covid-19 på intensivavdeling er lagt til som eget tall, også med prosent kapasitet de opptar.

På mobil inneholder oversikten kun antall nye dødsfall, intensivpasienter og smittetrykk.

Vi legger om coronadekningen

Samtidig som vi nå endrer hvordan vi formidler smittesituasjonen på Kanariøyene i den faste oversikten, endrer vi også vår redaksjonelle dekning av viruskrisen.

Siden pandemien brøt ut i mars 2020 har vi publisert omtrent tusen saker, om alt fra gjeldende regler til daglige smitteoppdateringer.

De daglige smitteoppdateringene faller nå bort, til fordel for en ukesoppdatering hver søndag.

Denne vil innholde informasjon om smittetrykk, antallet nye tilfeller, en kommuneoversikt som viser antall smittede og smittetrykk i kommuner som er viktige for nordmenn, samt annen relevant informasjon om virusvarianter, antall vaksinerte ol.

Regelendringer og tiltak vil omtales som normalt når det kommer endringer, slik at du kan holde deg oppdatert på restriksjonene som gjelder på Kanariøyene. Det samme gjelder viktige endringer i reiserestriksjoner som påvirker innreise eller hjemreise til Norge.

Mindre coronainnhold

Med dette grepet håper vi rett og slett at vi reduserer mengden coronarelaterte saker på Canariavisen.

For det første har pandemien blitt en del av vår hverdag. At helsekrisen fortsatt er alvorlig og høyst relevant i hverdagen er det liten tvil om.

Samtidig mener stadig flere eksperter at viruset ikke er like farlig lenger – fordi færre smittede blir alvorlig syke.

Ikke en fersk krise lenger

En fortsatt dekning av pandemien som en fersk krise gir derfor mindre mening nå.

Dette reflekteres selvsagt også i lesertallene på disse sakene: folk er rett og slett lei av å lese om coronaviruset.

Vi skal ikke slutte å dekke coronaviruset. Vi mener heller ikke at krisen er over. Men den har blitt en del av det daglige livet til oss alle, og SARS-CoV-2 blir ikke borte med det første. Det bør nyhetene reflektere.