TESTES PÅ MENNESKER: En vaksine utviklet av det belgiske farmasøytselskapet Janssen som er eid av medisingiganten Johnson & Johnson skal testes ut på mennesker i Spania. ???? Envato Elements

Derfor er det ekstra viktig å vaksinere seg mot influensa i år


Vaksinasjonsprogrammet mot influensa på Kanariøyene begynner 15. oktober. I år er det viktigere enn noen sinne at folk vaksinerer seg mot den vanlige sesonginfluensaen for å begrense presset på helsevesenet i vinter. Derfor satser også regjeringen på en kraftig opptrapping av vaksineprogrammet sammenlignet med tidligere år.

Kanariske helsemyndigheter ser på vaksinen mot influensa som fundamental i kampen for å kontrollere Covid-19 og for å unngå en kollaps i helsevesenet. En dobbel bølge med alvorlig influensasykdom på toppen av Covid-19 vil kunne skape store problemer med kapasiteten på kanariske sykehus.

Disse bør ta vaksine

Hege Strømsnes er lege ved Det norske legesenteret i Arguineguín på Gran Canaria. Hun forklarer at influensavaksinen er viktig.

– Eldre og personer med kronisk sykdom har stor risiko for å bli alvorlig syk av influensa Influensavaksinen kan virkelig redde liv. Personer med diabetes, uansett alder, hjerte/-karsykdom, lungesykdom, kreft, nedsatt immunforsvar, andre kroniske sykdommer, sterkt overvektige, gravide i 2. og 3. semester, alle over 65 år – bør ta influensavaksine. Det samme gjelder helsepersonell som har pasientkontakt. Vi opplever at disse gruppene er veldig bevisst på dette, forklarer Strømsnes.

Stor etterspørsel

– Vi opplever stor etterspørsel etter influensavaksine hver høst. Årets vaksine er ikke på plass på Gran Canaria, men så snart den er kommet så vil vi tilby baksinering hos oss. Vi har allerede en venteliste med personer som ønsker årets vaksine, forteller legen.

Helseeksperter er enige om at årets influensavaksine er avgjørende i kampen mot Covid-19.
For å bekjempe Covid-19 er man avhengige av tilgang på nok ressurser, både personell og materiell, for å iverata pasientene med Covid-19, forklarer lederen for vaksinegruppen i foreningen for fastleger, Isabel Jimeno, til nyhetsbyrået Efe.

78% av de over 65 har underliggende sykdom

Jimeno påpeker at spesielt de over 65 år bør vaksinere seg, ettersom nesten 78 prosent av disse har kroniske underliggende sykdommer.
– Voksenvaksinering har alltid vært viktig, men nå er det viktigere enn noen sinne, forklarer Jimeno til Efe.

Vil vaksinere 75%

Vaksinasjonsprogrammet mot influensa i år tar sikte på at minst 75 prosent av alle over 60 år skal vaksineres.

– Vanligvis er vaksinedekningen mot influensa hos de over 60 år på mellom 53 og 57 prosent. Med denne dekningen er det dessverre innleggelser og dødsfall hos den sårbare delen av befolkningen, spesielt hos de som ikke er vaksinert, forklarer sjef for epidemiologi ved generaldirektoratet for folkehelse på Kanariøyene, Amós García.

Frykter kollaps

García frykter at helsevesenet vil kollapse dersom influensaen rammer hardt hos risikogruppene samtidig som Covid-19 fortsetter å herje på Kanariøyene.

Hvis dette gjentar seg i år og sammenfaller med Covid-19, risikerer vi at situasjonen blir mer komplisert og helsesystemet kollapser. Det kan også bli vanskelig å skille mellom Covid-19 og influensa-diagnoser. Det scenarioet er lite fristende, forklarer sjef for epidemiologi ved generaldirektoratet for folkehelse på Kanariøyene, Amós García til avisen Canarias 7.

400 000 doser

Det er nettopp av disse grunnene at helsemyndighetene håper flere vil vaksinere seg mot influensa i år. For å få til dette vil dobbelt så mange vaksinedoser som i fjor bestilles. Totalt er det snakk om rundt 400 000 doser. I tillegg må smittevernprotokoller og utstyr på plass for å garantere sikkerheten til de som skal få vaksinen, og de som administrerer den.

– Med dette scenarioet vil det gjøres en viktig innsats for å øke dekningen av influensavaksinen hos målgruppene. Innkjøpet av flere vaksiner enn tidligere, dobbelt så mange, bidrar til dette, forklarer García.