Siste

Derfor er det så mye smitte på Gran Canaria


Kanariøyene har slått sin egen smitterekord flere ganger de siste ukene. Pandemien har aksellerert i august og fortsetter økningen i september. Både Storbritannia og Tyskland – begge viktige land for turismen på øygruppen – har innført reiserestriksjoner som setter en effektiv stopper for siste rest av turistnæringen. Nå setter smitten starten på skoleåret i fare, og øygruppens president Ángel Víctor Torres truer med nye restriksjoner. Likevel er det store forskjeller fra øy til øy, og til og med fra kommune til kommune.

Ting har snudd

I Spania ble storbyene straffet hardt da viruset slo til i mars og april, og på Kanariøyene var det Tenerife som fikk gjennomgå. På sistnevnte var likevel ikke økningen i smitte like rask som den nå er på Gran Canaria. På sin verste dag fikk Tenerife 93 nye tilfeller på en dag. Det skjedde 26. mars, kort tid etter at unntakstilstanden var et faktum i hele Spania og hele verden var lammet av viruset. De fleste av de som fikk påvist Covid-19 hadde symptomer, og tilgangen på PCR-tester var dårlig.

Den gangen gikk det bedre på Gran Canaria, som «bare» bekreftet 39 smittede på sin verste dag. Men nå har ting snudd.

150 nye tilfeller per dag i gjennomsnitt

Gran Canaria har i gjennomsnitt hatt 150 nye tilfeller hver dag siden 24. august. Ser vi på økningen siden 1. august har Gran Canaria gått fra 15 nye tilfeller den dagen, til ny smitterekord flere ganger de siste ukene. Den siste oppdateringen på fredag viste at rekorden nok en gang ble slått, da 382 nye smittetilfeller ble bekreftet.

Den regionale regjeringen har nå blitt utålmodige for å stoppe smittespredningen på Gran Canaria, som er meget avhengig av turistnæringen. Tyskland var klare på hvor grensen går når nedtrappingen etter portforbudet begynte: områder med mer enn 50 tilfeller per 100 000 innbyggere den siste uken havner på svartelista. I forrige uke var øygruppen oppe i 91,3. På Gran Canaria var tallet derimot på 180,44 smittede per 100 000 innbyggere. Tenerife lå på 37,04. Det er en vesentlig forskjell.

Uteliv og uforsiktighet

På Tenerife går det egentlig ganske bra, sammenlignet med på Gran Canaria. Siden 1. mai har det blitt påvist 1107 smittetilfeller på Tenerife, mens det på nordmennenes favorittøy har blitt påvist 3957 tilfeller i den samme perioden. Helsedepartementet har gjort det klart at ingen sitter på det endelige svaret på hvorfor det er så stor forskjell mellom Gran Canaria og Tenerife.
Harme på sosiale medier: Smittefarlig båtfest sør på Gran Canaria
Men de har pekt på utelivet som en mulig årsak, etter at folk stimet sammen på båtfester, barer, restauranter og utesteder i begynnelsen av august. De peker også på at mange unge mennesker har spredd smitte til familie og venner.

https://www.facebook.com/lolasbarmaspalomas/videos/3241115329305101/

Mange har også brutt regler om bruk av maske og avstand i sosiale sammenhenger. Videoen over viser en fest som ble avholdt på en strandbar i Maspalomas i juli, og som førte til sterke reaksjoner i sosiale medier. Dette er årsaken til at Kanariøyene nå innfører ganske ekstreme bøtesatser for å tvinge folk til å følge reglene. For eksempel risikerer man fra denne lørdagen en bot på 3000 euro for gjentatte brudd på maskereglene. Det gjenstår å se om dette vil føre til at flere nå følger smittevernloven.

Las Palmas sliter

På Gran Canaria er forskjellene fra nord til sør også umulige å overse. For mens Las Palmas i skrivende stund har 3022 aktive tilfeller har Mogán i sør kun 24. Med en slik forskjell snakkes det mye om hvilke tiltak som kommer til å bli innført, og om regjeringen på øygruppen nå kommer til å stenge ned hele byen for å få kontroll på smitten.

Første bølge friskt i minnet

Til forskjell har Tenerife allerede gått gjennom en kraftig smittebølge. Befolkningen er klar over konsekvensene og mer bevisste over sine egne handlinger. Det kan forklare mye av forskjellen, men selv ikke Helsedepartementet kan si med sikkerhet at de vet årsaken. En ting er sikkert: mange av de smittede på Gran Canaria er unge, og det fører til flere smittede, men færre dødsfall.

På Tenerife har 115 mennesker mistet livet som følge av Covid-19. På Gran Canaria er tallet 51. Gran Canaria opplever heller ikke noen kollaps på sykehusene, og langt flere har milde eller ingen symptomer. Det blir også utført en intensiv testing på øya. Likevel er det viktig å huske på at det ofte er en forsinkelse mellom når folk blir smittet og når de eventuelt mister livet eller blir alvorlig syke. Det fikk de erfare i Aragón for noen uker siden, og i Spanias hovedstad, Madrid.

Strengere regler

I et forsøk på å kontrollere smitten har lokale myndigheter nå innført strengere regler for de øyene som har over 100 tilfeller per 100 000 innbyggere den siste uken. For øyeblikket gjelder dette Gran Canaria, Lanzarote og El Hierro.
Dette er reglene som gjelder på Kanariøyene nå
 

Helsemyndighetene på Gran Canaria kunne denne fredagen melde at de utvider varigheten av tiltakene frem til 19. september på disse øyene. Dermed er det forbudt å samles mer enn 10 personer, og alle hoteller, restauranter, barer og strandkaféer må stenge senest ved midnatt. Nye kunder får de ikke slippe inn etter klokken 23. I tillegg vil dagsentre for eldre og personer med nedsatt funksjonsevne være stengt.

Rødt lys

Regjeringen har valgt å bruke trafikklys for å indikere tiltak og status for øyene. Gran Canaria, Lanzarote og El Hierro får altså rødt lys.

Gran Canaria, Lanzarote og El Hierro får «rødt lys» av Kanariøyenes regjering. Skjermdump: Øyregjeringens Covid-19-portal.

På Gran Canaria er det nå 180,44 smittetilfeller per 100 000 innbyggere, etterfulgt av lanzarote med 179,92 og El Hierro med det høyeste tallet på 273,52 per 100 000 innbyggere. Dette kan likevel virke overdramatisk, ettersom El Hierro kun har hatt 30 nye tilfeller den siste uka. Årsaken er El Hierros lille befolkning på kun 11,154 innbyggere.

Det blir utført ca. 4000 tester per dag på Kanariøyene. Det siste døgnet har det blitt utført 4631 PCR-prøver, og siden utbruddet startet har 271 202 tester blitt utført. Det betyr ikke at like mange har blitt testet, for hver person blir testet to eller flere ganger.

Av de testene som har blitt utført siden utbruddet startet har 4,04% av disse slått ut positivt.
Saken er oppdatert: 
5. september kl. 16:27: Lagt til antall PCR-prøver siste døgn og siden utbruddet startet.