Siste

Derfor har Spania lykkes med å begrense smitten


Smittetrykket i Spania har nådd 111,95 per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene.

Smitten stiger for tiden kraftig i flere europeiske land, inkludert Spania. Men økningen går saktere i Spania enn resten av Europa.

Ifølge Helsedepartementet ble det registrert 6315 nye tilfeller den 18. november. På fredag ble 6636 nye tilfeller påvist i landet.

Presset på det spanske helsevesenet øker i takt med smitten. Coronapasienter utgjør nå rundt 5% av innlagte på intensivavdelinger.

På sykehusene i Spania er det nå 2398 coronapasienter. 458 av disse er innlagt på intensivavdeling.

Antallet positive coronaprøver har også økt de siste dagene, fra 4,3% til 4,5%. Dette er likevel langt under juli-tallene fra i sommer, da 16% av prøvene kom tilbake som positive.

Mye verre i andre land

Situasjonen i Spania står i sterk kontrast til andre land i Europa, der færre har tatt vaksinen.

I tillegg har spanske myndigheter kjørt et hardt løp mot Covid-19 hele veien, med blant annet munnbindpåbud.

Flere studier som har undersøkt laboratorietester, og en rekke andre studier, viser at munnbind kan hindre opptil 80% av potensielt smittebærende dråper fra å spre seg ut i luften.

De kan også bidra til å hindre inhalering av opptil 50% av slike dråper.

En studie i Kina viste at bruk av munnbind, av både pasient og andre beboere i boliger hvor det var bekreftet coronasmitte, reduserte smitten med 79%.

Høy vaksinasjonsprosent

Trolig har strenge regler kombinert med en høy andel vaksinerte, bidratt til å bremse spredningen av Covid-19 i Spania, sammenlignet med andre land.

Vaksinasjonsnivået i Spania er det som skiller seg ut, for også Spania hadde høye smittetall tidligere – til tross for strenge tiltak.

Det spanske helsedepartementet opplyser i sin oppdatering fra 19. november, at 89,1% av målgruppen (alle over 12 år) er fullvaksinert.

I Tyskland var de oppe i 529 smittede per 100.000 innbyggere den 14. november, ifølge ECDC.

Rekordtall med over 60.000 smittetilfeller på én dag har rammet landet som har 67% vaksinerte, skriver DW.

Øker i Norge

Situasjonen er også prekær i Norge. Smittetrykket har nådd 474,5 per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene, viser VGs oversikt. Smittetrenden er stigende, og Norge har bare lykkes med å fullvaksinere 70,3% av befolkningen.

På fredag kunngjorde regjeringen i Norge nye restriksjoner for innreise, som blant annet innebærer karantenekrav for uvaksinerte fra Kanariøyene og nye testkrav.

Vaksinetvang i Østerrike

Østerriske helsemyndigheter kunngjorde på fredag at de vaksinen mot Covid-19 blir obligatorisk, og innfører et portforbud for hele sin befolkning.

Dermed følger Østerrike etter Vatikanet, som de eneste to landene i Europa med vaksinetvang. Endringene i landet trer i kraft fra 1. februar, skriver VG.

Landet har tidligere stengt uvaksinerte inne, med unntak av for det mest nødvendige.