Siste

Det blir brennhett de neste dagene –⁠ opp mot 43 grader


Hvis du synes det er varmt på Kanariøyene i dag bør du finne frem vifta med en gang. Fra tirsdag kommer nemlig en intens varme over Kanariøyene, med temperaturer på hele 43 grader kommende onsdag.

Med slike ekstreme temperaturer kommer også fare for heteslag og sykdom, spesielt for eldre og sårbare personer. Det er trolig at farenivået økes til oransje eller til og med rødt i de kommende dagene.

Det statlige meteorologiske institutt, Aemet, varsler 40 grader på tirsdag, 43 grader på onsdag og det samme på torsdag. På fredag forventes 39 grader, og et lettelsens sukk kan vi først unne oss på lørdag, da Aemet spår «behagelige» 30 grader.

Allerede gjelder et gult farevarsel for temperaturer opp mot 37 grader, og gul-varselet gjelder også på mandag. De siste dagene har det vært meget varmt sør på Gran Canaria. I Tasarte og Lomo Pedro Alonso ble det målt 40,6 grader på lørdag.

Skogbrannfare

Som følge av den kraftige varmen, lange perioder uten regn og lav luftfuktighet, er også et farevarsel sendt ut for skogbrann.

På La Palma brøt en skogbrann ut på fredag, og denne er enda ikke under kontroll. Over 300 innbyggere er evakuert som følge av brannen. Søndag formiddag ble det klart at brannen er inne i en stabiliseringsfase.

De vanskelige værforholdene gjør det komplisert å få kontroll over brannen, og vinden gjør arbeidet fra luften vanskelig.