Dette betyr de nye reiserådene for reiseforsikringen


Dette sier forsikringsselskapene om dekningen under nye reiseråd.

Folkehelseinstituttet kom med nye reiseråd 10. juli, som trer i kraft fra onsdag 15. juli. Dermed kan nordmenn reise til en rekke land i Europa uten å måtte gå i karantene når de kommer hjem til Norge. Mange av våre lesere har derfor tatt kontakt med oss for å sjekke hvordan de nye reiserådene påvirker reiseforsikringen.

Hvis du lurer på hvilke land som er grønne kan du sjekke oversikten på Folkehelseinstituttets nettsider.

Dette sier forsikringsselskapene

En av selskapene som har fått mye kritikk under viruskrisen er Europeiske. I motsetning til flere andre selskaper som har gitt dekning for reisende til tross for UDs reiseråd, har Europeiske valgt å utelukkende forholde seg til disse. Dermed har ikke reiseforsikringen vært brukbar i det hele tatt i perioden hvor UD har frarådet reiser til alle land. Nå endrer imidlertid dette seg, men Europeiske forholder seg fremdeles til reiserådene, og gir derfor ingen dekning i «røde land».

– Vi i If og Europeiske Reiseforsikring har gjennom hele pandemien sagt at vi støtter oss til myndighetenes råd og anbefalinger, og justert forsikringsdekningen deretter. Ikke minst av hensynet til kundenes sikkerhet der ute, men også av solidaritet til den nasjonale smittedugnaden vi er inne i, sier kommunikasjonsrådgiver i If ,Andreas Bibow Handeland i selskapets pressemelding.

Reiseforsikringen gjelder i grønne land

Nå som norske myndigheter har åpnet for en rekke land i Europa, inkludert Spania, gjelder også reiseforsikringen i disse landene.

– Dette skal vi selvsagt fortsette med. Derfor tilpasser vi dekningen etter FHI sitt nye kart, som til enhver tid legger premissene for hvor UD fraråder norske borgere å reise til eller oppholde seg. Samtidig håper vi nordmenn på reise vil være nøye når det gjelder å overholde både norske og lokale smittevernregler, fortsetter han.
Kommentar: Forsikringsselskapene skor seg på korona
 

Kan endres på kort varsel

Det er imidlertid slik at disse reiserådene skal gjennomgå en vurdering hver 14. dag, og de kan derfor endre seg på kort varsel. If sier de vil dekke hjemreise til Norge dersom reiserådene endrer seg mens kundene oppholder seg i utlandet.

– Kunder av If og Europeiske skal føle seg trygge på reise dersom landet eller regionen har grønt lys på seg ved avreise. Der vil reiseforsikringen gjelde som normalt. Derfor dekker vi merkostnader til evakuering hjem til Norge dersom myndighetene skulle beordre dette hvis situasjonen endrer seg. Vi erstatter også kostander knyttet til en eventuell karantene eller et utreiseforbud man skulle bli pålagt av lokale myndigheter.

Reiser gjennom røde land

– Vi dekker transportetapper gjennom røde områder, men det forutsetter at man ikke foretar annet enn strengt nødvendige stopp, som dopauser, samt at man ikke legger inn overnattinger. Dette er viktig for å unngå ta med seg eventuell smitte fra områder som ikke er friskmeldt av UD, og en forutsetning for at reiseforsikringen skal gjelde.

Dekker avbestilling

If og Europeiske vil også dekke avbestilling, så lenge reisen ble bestilt mens landet var på den grønne listen.

– Et annet mulig scenario er at du kjøper en reise når det er grønt lys, men innen avreise blir dette rødt. Da dekker vi selvfølgelig de avbestillingskostnadene du ikke får refundert av fly- eller reiseselskapet ditt, avslutter Handeland.
Alt du må vite før du reiser til Spania

Gjensidige

Gjensidige skriver på sine nettsider at de dekker alle situasjoner og skader som normalt i land på den grønne lista, og dette gjelder også situasjoner knyttet til coronasituasjonen. Etter 15. juli dekker de også avbestillinger for utenlandsreiser som ble bestilt før 14. mars 2020 til områder som har et reiseråd på avreisetidspunktet.

I tillegg dekker de avbestilling av reiser som er bestilt etter 15. juli til et grønt område, men som på avreisetidspunktet blir rødt på grunn av endringer i reiserådene.

DNB

DNB opplyser på sine nettsider at reiseforsikringen er gyldig i grønne land fra 15. juli. Reiser du før dette vil ikke reiseforsikringen dekke skader og tap som er relatert til coronaviruset. Når det gjelder avbestillinger dekker DNB dette for reiser og opphold som skulle vært utført frem til 22. juli, men bare hvis reisen ble bestilt før 12. mars.

I land som er på den røde listen dekker ikke DNB coronarelaterte hendelser eller tap, men reiseforsikringen dekker fremdeles vanlige hendelser som tyveri, ulykker og akutt sykdom som ikke er coronarelatert.

Frende

Frende skriver på sine nettsider at reiseforsikringen også er gyldig til røde land som har reiseråd på grunn av pandemi, men ikke for coronarelaterte hendelser. I grønne land gjelder reiseforsikringen som normalt. Har du bestilt reise til et grønt land, og landet blir rødt etter du har bestilt, er avbestilling dekket. Frende dekker ikke avbestilling til land som er røde når du bestiller hvis dette skyldes coronaviruset eller reiseråd.

Canariavisen anbefaler alltid at du tar kontakt med ditt forsikringsselskap hvis du har spørsmål.