Siste

Dette betyr overgangen til fase 1 for deg og meg


Kanariøyene har fått tommel opp for overgang til fase 1 mandag 11. mai.

Samtidig har andre deler av Spania, slik som Madrid, fått nei på sin søknad. Sammenlignet med store deler av landet har Kanariøyene både god beredskap og et relativt lavt smittetall.

I denne saken tar vi for oss de konkrete mulighetene en overgang til fase 1 vil bety for deg og meg. Foreløpig er Kanariøyene i fase 0 av nedtrappingen, og disse punktene gjelder altså fra tidligst mandag 11. mai, hvis Kanariøyene får et positivt svar på sin søknad.

Gjelder de bestemte tidsrommene fremdeles i fase 1?

Ja. Gårturer og trening kan utføres mellom 06:00-10:00 og 20:00-23:00. Turer ut med barn kan utføres mellom 12:00-19:00 i inntil en time om dagen. For de over 70 gjelder tidsrommet 10:00-12:00 og 19:00-20:00. Myndighetene har påpekt at endringer kan komme.

Kan jeg dra på besøk til familie?

Ja, så lenge du ikke har testet positivt for coronavirus eller er i isolasjon. Du kan ikke besøke eldre, og de som tilhører en av risikogruppene.

Hvor mange mennesker kan samles?

Samlinger på opp til ti mennesker blir lov i fase 1. De må opprettholde en sikkerhetsavstand på to meter, og følge hygienereglene om håndvask og hostehygiene.

Hvor kan vi møtes?

Både på gaten og i hjemmet.

Kan jeg ta en drink på et utested?

Ja, så lenge du får plass. Barer og utesteder med uteservering får lov til å holde åpent, men kun med 50 prosent kapasitet. Det må være en minimumsavstand på to meter mellom bordene, og kundegruppene kan ikke overstige 10 personer. Bordene skal desinfiseres mellom hver kunde, og menyer og serviettholdere er forbudt.

Hvor mange kan være i bilen samtidig?

Alle som bor sammen kan være i bilen. Begrensningen gjelder biler med opp til ni seter.

Hvordan vil det påvirke butikkene?

Kun butikker under 400 kvadratmeter kan være åpne, slik som i fase 0, men man trenger ikke lenger å tilby individuell ekspeditør til hver kunde i butikken. Butikkene kan slippe inn kunder som tilsvarer maks 30% av sin kapasitet. Sikkerhetsavstanden på to meter må overholdes, og egne tider for eldre må settes opp. Butikkene skal desinfisere lokalene to ganger om dagen.

Blir det marked?

Ja, markeder som arrangeres i friluft kan åpnes, men med større avstand mellom bodene. Kun 25 prosent av utstillingskapasiteten kan brukes.

Åpner kjøpesentrene?

Nei, kjøpesentre får ikke åpne i fase 1.

Kan man dra i begravelse?

Ja, men gravfølget kan være på maks 15 mennesker, i tillegg til prest eller annen person som utfører begravelsesritualet.

Kan man dra i kirken?

Ja, kirker og religiøse fasiliteter kan åpne i fase 1, men kun med 30% kapasitet.

Kan man forlate provinsen?

Nei.

Åpner svømmebasseng?

Nei.

Åpner treningssenter og sportsfasiliteter?

Ja, men bare fasiliteter som er utendørs, og hvor aktiviteten ikke fører til fysisk kontakt (slik som tennis) åpner i fase 1. Du kan også utøve individuell trening og sport etter avtale ved fasilitetene, så lenge det ikke fører til fysisk kontakt eller bruk av treningsrom. Treningsfasiliteter og sportsarenaer som er innendørs åpner ikke før fase 2.

Vil fysioterapi og annen pleie for handikappede åpne?

Ja, og det vil også hjemmepleie til eldre som ikke bor på eldrehjem.

Kan man benytte feriehus/sekundærbolig?

Ja. Det ble først opplyst om at dette ikke er lov i fase 1, men statsministeren har senere understreket at dette er lov, så lenge ferieboligen ligger i samme provins som primærboligen.

Kan hotellene åpne?

Ja, men fellesområder kan ikke være tilgjengelige, og restaurantene er underlagt restriksjoner. Det er lite sannsynlig at hotellene åpner før i fase 2, da fellesområdene igjen kan benyttes med 30% kapasitet.

Bør jeg bruke ansiktsmaske?

Spanske myndigheter anbefaler bruk av ansiktsmaske til enhver tid når du er ute i offentligheten der det ferdes andre mennesker. Ansiktsmaske er påbudt på kollektiv transport.

Kan jeg fornye førerkortet?

De fleste sentre for å fornye førerkort åpner 11. mai i provinsene som får gå videre til fase 1. Generaldirektoratet for trafikk minner likevel om at førerkort som har gått ut etter at unntakstilstanden ble innført er gyldige i 60 virkedager etter at det utløp.

Dette er de neste fasene

Hver fase skal vare i minst to uker. Provinsene må deretter oppfylle en rekke kriterier til kapsitet på sykehus og lite smittespredning før de kan gå videre til neste fase. Dermed er det ingen garanti for at provinser får gå videre i fasene etter to uker.

Fase 2: 25. mai

Her får restauranter åpne for servering ved bordene både innendørs og utendørs, men fortsatt med en tredjedels kapasitet. Kulturarrangementer med inntil 50 deltakere innendørs, eller 400 sitteplasser utendørs kan avholdes, så lenge kapasiteten tilsier at smitteverntiltakene som gjelder kan gjennomføres. Kino, teater ol. kan åpne men med tredjedels kapasitet. Det samme gjelder utstillinger.

Fase 3: 8. juni

Når Spania går inn i fase 3 får vi mer bevegelsesfrihet. Sikkerhetsavstanden mellom mennesker må fremdeles overholdes, og det vil fremdeles være mange begrensninger som gjelder. Folkesamlinger vil være begrenset til 50 personer, og de må kunne holde to meters avstand. Restauranter skal få øke sin kapasitet, men det vil fremdeles være strenge regler om god avstand mellom bordene. Kinoer får også øke kapasiteten sin til 50%.