Dette betyr unntakstilstanden for Kanariøyene

Annonse
Denne saken er over 1 år gammel. Informasjonen i saken kan være feil eller utdatert.

Regjeringen i Spania er denne søndagen erklært unntakstilstand i hele Spania. Denne gjelder i femten dager, og målet til statsminister Sánchez er at den skal forlenges i seks måneder, frem til mai 2021.

Den nye unntakstilstanden gir de autonome regionene i Spania de juridiske rammene de trenger for å innføre portforbud på nattestid, i tillegg til restriksjoner for inn og utreise i regionene. Kanariøyene er unntatt fra portforbudet på grunn av den positive smittesituasjonen på øygruppen, som eneste region i Spania.

Portforbudet som er innført i Spania gjelder fra klokken 23:00 til 06:00, men regionene kan forskyve dette med en time; altså kan de velge å ha portforbud fra klokken 22:00 – 05:00, eller fra 00:00 – 07:00. Unntak fra portforbudet gjelder for strengt nødvendige gjøremål og reiser til og fra jobb.

 

Portforbudet gjelder ikke på Kanariøyene

 

Hva betyr unntakstilstanden for Kanariøyene

For øygruppen er det nettopp unntaket fra portforbudet som er avgjørende. Ettersom Kanariøyene ikke rammes av dette er det ingen portforbud på øygruppen nå.

Derfor er det ingenting som endrer seg på Kanariøyene så lenge regjeringen på øygruppen ikke bestemmer seg for å innføre nye restriksjoner.

De nåværende smittevernreglene og tiltakene som er på Kanariøyene gjelder fortsatt, og er noe strengere for Tenerife ettersom smitteøkningen der har ført til at øya har fått rødt lys av kanariske helsemyndigheter.’

Annonse

Med rødt lys på Tenerife gjelder disse reglene: 

 • Store arrangementer med over 10 personer kan ikke avholdes. Feiring av kulturelle arrangementer i offentlig regi som holdes i henhold til smittevernreglene kan avholdes dersom de godkjennes av myndighetene.
 • Helsedepartementet på øygruppen kan regulere kapasiteten for spesifikke aktiviteter.
 • Hoteller, restauranter og barer må stenge senest ved midnatt, og kan ikke ta inn nye gjester etter klokken 23:00.
 • Dagsentre for eldre holdes stengt.

Rødt lys innføres av kanariske helsemyndigheter for en øy som har kommuner der smitten overstiger 100 tilfeller per 100 000 innbyggere de siste 7 dagene, med mer enn to urelaterte tilfeller, og som har en økning på 10% eller mer i smitten de siste 14 dagene.

For alle Kanariøyene, uavhengig av om de har rødt eller grønt lys gjelder også følgende regler: 

Dette er du forpliktet til:

 • Alle må følge retningslinjene og instruksjonene fra helsepersonell for å imøtekomme kravene til karantene og isolasjon dersom man får påvist Covid-19 eller dersom man har vært i nærkontakt med noen som har fått påvist dette. Vi har fått spørsmål fra lesere som lurer på om de må i karantene når de ankommer Kanariøyene, og dette må man altså ikke. Derimot gjelder karanteneplikt når man kommer hjem til Norge. 
 • Alle over 6 år må bruke en maske når de er: på offentlige veier, utendørs på offentlig plass, på arbeidsplassen, og i alle lukkede rom hvor offentligheten har tilgang. I tillegg må en sikkerhetsavstand på minst 1,5 meter overholdes. På skoler er også maske pålagt alle over 6 år.
 • På restauranter, barer og andre utesteder kan du kun ta av deg masken for å drikke eller spise.
 • På strendene skal alle bruke maske unntatt når de bader eller holder seg på plassen sin uten å bevege seg. Sikkerhetsavstanden må respekteres. Når du går på stranden må du bruke maske.
 • Eiere av bedrifter må til enhver tid håndheve disse reglene på sitt område.
 • De som av medisinske årsaker ikke kan bruke maske har unntak fra maskereglene. Det gjelder også de som ikke selv kan ta masken av eller på grunnet nedsatt funksjonsevne.
 • De som praktiserer sport/trening utendørs trenger ikke å bruke maske. Det vil si at du kan løpe deg en tur uten maske, så lenge du overholder sikkerhetsavstanden og unngår folkemengder.

Dette er du anbefalt å gjøre:

 • Det er anbefalt at man begrenser sosiale sammenkomster med personer som er utenfor husstanden eller den faste vennegjengen/familien. Hvem disse gruppene er må avgjøres av hver enkelt, men ingen sosiale sammenkomster bør bestå av over 10 personer. På øyer med høy smitterate gjelder egne regler som du kan lese mer om under.
 • Bruk maske også på privat eiendom når personer fra andre husstander er der.
 • Masken bør holdes ren. Engangsmunnbind bør kastes etter bruk eller når de har blitt fuktige, og vaskbare munnbind må vaskes ofte nok.

Add New Playlist