Dette er reglene du må forholde deg til ved reiser til Spania

Foto: Wikimedia Commons

Av Leo Lunde
Publisert 15. november 2020 kl. 22:52

Av Leo Lunde
Publisert 15. november 2020 kl. 22:52

De siste dagene har det kommet mange nye regler og kunngjøringer rundt hvilke krav som gjelder til testing og regler for de som reiser til Spania. Snuoperasjoner, endringer og stadig ny informasjon har ført til mye forvirring. Her ser du hva som gjelder for deg nå, hvis du skal reise til Kanariøyene og Spania, kort forklart, på en forståelig måte.

Reglene oppsummert

Hvis du skal bo på hotell eller i en regulert feriebolig på Kanariøyene må du teste deg, enten med PCR eller antigen-prøve. Denne må være tatt når det er mindre enn 72 timer til du ankommer. Hvis du leier privat eller bor i egen bolig trenger du ikke å teste deg hvis du skal til Kanariøyene med dagens regler.

Etter 23. november må alle som kommer fra høyrisikoområder fremvise negativ PCR-prøve ved innreise til Spania. Dette gjelder også nordmenn, med unntak av reisende fra visse fylker (se listen lenger ned i saken). Denne må være tatt når det er mindre enn 72 timer til ankomst, og gjelder uansett om du skal bo på hotell, i ferieleilighet, eller i egen bolig.

Hvis du skal til Kanariøyene

Kanariøyene har innført krav om at alle som skal bo på hotell eller i regulerte ferieleiligheter skal teste seg for coronaviruset. Dette kan gjøres med en antigen eller PCR-prøve. Prøven må være tatt når det er mindre enn 72 timer til du ankommer, og det er hotellene/utleier som skal håndheve dette.

Dersom du ikke har en negativ test når du skal sjekke inn skal utleier/hotellet fortelle deg hvor du kan ta en test. Du må betale for denne selv, og en antigen-prøve gir som regel svar innen 15-20 minutter.

Testresultatet kan du ha både på papir og digitalt, f.eks. på mobilen. Det skal være på engelsk eller spansk, og inneholde: 

  • Navn på usteder av testen / testfasilitet.
  • Informajsjon om offisiell autorisasjon.
  • Dato og tid (klokkeslett) testen er utført, som skal være tidligst 72 timer før innsjekking på hotellet.
  • Navn på den testede.
  • Type test.
  • Resultat.

Hvem må teste seg?

  • Alle over 6 år som skal bo på regulerte overnattingssteder (hotell eller regulert ferieleilighet), uansett hvor de reiser fra.
  • Unntak for dette gjelder hvis du kan bevise at du har oppholdt deg på Kanariøyene i mer enn 15 dager før innsjekking. Da må du signere en egenerklæring som bekrefter dette.

Nasjonale regler

Spanias regjering har bestemt at alle som kommer fra såkalte høyrisikoområder skal fremvise negativ PCR-prøve ved ankomst på flyplassen fra 23. november. Foreløpig gjelder dette også for de som reiser fra Norge. Spania bruker EUs risikokart for å vurdere dette, og foreløpig er det unntak for de som reiser fra fylkene Rogaland, Møre og Romsdal, Nordland, Viken, Innlandet, Vestfold og Telemark, Agder, Vestland, Trøndelag og Troms og Finnmark, ifølge El País.

PCR-prøven må være tatt når det er mindre enn 72 timer til du ankommer i landet, og testresultatet må være på enten engelsk eller spansk. Resultatet kan være både på papir og i digitalt format.

Disse reglene kommer altså i tillegg til kanariske regler. Det er foreløpig uvisst hvordan disse reglene vil fungere sammen, men Kanariøyenes regjering har bedt om at staten enten gir øygruppen unntak fra dette nasjonale kravet, eller godkjenner antigen-tester. Kanariøyene ønsker dette fordi det kan ta flere dager å få svar på en PCR-prøve, mens antigenprøver kun tar noen minutter.

Slik den nasjonale loven fremstår nå må du altså ha en PCR-prøve om du skal til Spania etter 23. november hvis du kommer fra et område myndighetene anser som et høyrisikoområde. Se liste over land som Spania anser som høyrisikoområder nederst i saken.

Det er foreløpig uklart hvordan dette vil påvirke de som mellomlander i land som er på lista over risikoområder. Trolig blir det slik at de som har reist fra et område som ikke fører til testkrav kan mellomlande og reise videre uten å teste seg.

Bøter om man ikke tester seg

Spanias utenriksminister Arancha González har forklart til Antena 3 at de som ankommer uten en negativ PCR-test kan få bøter på opp til 6000 euro, i tillegg til å pålegges en hurtigtest på stedet for å garantere at personen ikke er smittet.

Må fylle ut helseskjema

Fra før av har det lenge vært et krav at du må fylle ut helseskjemaet i appen Spain Travel Health før du reiser inn til Spania. Dette gjelder fremdeles, og du kan lese mer om dette her.

Du risikerer skyhøye bøter
Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!