Å reise hjem til jul innebærer at man må forholde seg til en rekke regler. Foto: Canariavisen

Dette er reisereglene hvis du skal til Norge i jula


I disse dager er det mange nordmenn som planlegger å reise hjem fra Spania eller Kanariøyene for å feire jul. Helsedirektoratet har derfor sendt ut en SMS til alle norske nummer som befinner seg i utlandet, med link til informasjon om hvilke regler som gjelder.

Selv som nordmann er det en rekke regler og restriksjoner du må forholde deg til hvis du reiser til Norge etter å ha oppholdt deg i utlandet. Som følge av coronaviruset er Spania rødt, som innebærer karanteneplikt.

Norske borgere slipper coronatest

I likhet med Spania har også Norge innført krav om coronatesting av reisende, men dette gjelder ikke norske borgere eller de som er fastbosatt i Norge. Derfor trenger du ikke å ta en coronaprøve før du reiser hjem.

Alle reisende fra land eller områder med høy smitte (såkalt røde land eller områder) må i reisekarantene i 10 døgn. Du kan lese mer om hvordan du gjennomfører din karantene på Helsenorge sine nettsider.

Følg med på FHIs nettsider for oppdatert kart over røde og gule land og områder.
Feire jul på Kanariøyene? Dette er reglene som gjelder.

Disse må på karantenehotell

De siste ukene har de mye omstridte karantenehotellene fått mye oppmerksomhet i norske medier.

Hvis du er fast bosatt på Kanariøyene eller i Spania må du må karantenehotell når du kommer til Norge dersom du ikke eier egen bolig eller er fast bosatt på en adresse i Norge.

Du har ikke lov til å gjennomføre karantenen i noen andre sitt hjem, dersom du ikke er bosatt eller eier en bolig i Norge. Du kan lese mer om hvordan karantenehotell fungerer her.

I praksis betyr dette at alle som bor i Spania eller på Kanariøyene, og som vil feire jul i Norge, må bo 10 dager på karantenehotell. Unntaket er hvis du eier egen bolig i Norge.

Å leie en bolig er ikke godt nok, slik Aftenposten skrev om 17. november. Dette bekrefter Helsenorge.no i sin informasjonssak.

Varsler endringer

På tirsdag bekreftet Erna Solberg overfor TV2 at det kommer endringer i karantenereglene allerede denne onsdagen.

– Nå vil det bli åpnet for at hvis man leier, og ved å vise egenerklæring, vil det bli mulighet for å avtjene karantene andre sikre steder. Men du må være forberedt på at du kan bli sjekket, og hvis man ikke er der blir det klekkelige bøter, sier Solberg til TV 2.

Norges statsminister påpeker likevel at dette ikke er på plass enda.

– Vi skal ha et registreringssystem og vi er særlig fokusert på det som skjer etter jul, når mange kommer tilbake til Norge, sier statsministeren til kanalen.

500 kroner natta

Et opphold på karantenehotell vil koste 500 kroner per natt for privatpersoner.

Dersom du studerer i utlandet, men er folkeregistrert i Norge, trenger du ikke gjennomføre karantenen på karantenehotell. Alle som studerer i utlandet må likevel gjennomføre karantenen på 10 døgn på et egnet sted, uten nærkontakt med familiemedlemmer og andre som du ikke bor med til vanlig.

Dersom du får symptomer på Covid-19 mens du er i karantene må du varsle helsevesenet, ta en coronatest og isoleres etter gjeldende regler.

Munnbind og kollektivtransport

Helsedirektoratet påpeker også på sine nettsider at du skal ha munnbindet på fra du reiser til du er fremme på karantenestedet. Alle over 12 år skal bruke munnbind på kollektivtransport, og du har lov til å bruke offentlig transport fra ankomststedet til karantenestedet hvis dette er nødvendig.

Forebyggende råd på reisen

  • Vask hendene ofte og grundig. Alkoholbasert hånddesinfeksjon kan være et godt alternativ.
  • Hold god avstand til de som ikke er dine nærmeste.
  • Host i albuekroken eller papirlommetørkle.