Det blir en annerledes julefeiring, preget av portforbud og strenge smittevernregler. Illustrasjon: Envato Elements

Dette er restriksjonene i jula på Kanariøyene


Det er ikke mange dager igjen til jul. Også på Kanariøyene blir det en annerledes julefeiring i år, og øyregjeringen har innført en rekke tiltak for å hindre spredningen av coronaviruset i høytiden. Restriksjonene er omtalt og spesifisert i lovdekret 2020/248 i det offisielle statsbladet på Kanariøyene.

Tiltakene er enda mer restriktive på Tenerife, ettersom øya fortsatt har rødt lys og mer smitte enn de andre øyene. De spesifikke reglene for Tenerife finner du derfor nederst i saken.

1.  Regel: Maks 6 personer kan møtes, men 10 for å feire jul

Regjeringen på Kanariøyene har bestemt at maksimalt seks personer kan møtes til sosiale sammenkomster. Hvis man bor sammen kan man være flere. 24., 25., og 31. desember, samt 1. og 6. januar kan man samles inntil 10 personer for familiemåltider. Barn fra 0-6 år teller ikke med i dette.

2. Anbefaling: Man skal holde seg innenfor sin kohort/nære omgangskrets

Man anbefales å holde møter og familiesamlinger til sin nære omgangskrets, og at man ikke møtes fra mer enn to husstander. Man bør være spesielt oppmerksom på dette rundt personer som er i risikogruppen.

3. Regel: Portforbud på nattestid

Regjeringen har innført et nasjonalt portforbud på nattestid fra 23. desember 2020 til 10. januar 2021. Kun aktiviteter/reise som er strengt nødvendig er tillatt mellom 01:00 og 06:00 i denne perioden. På julaften – altså natt til 1. juledag – og nyttårsaften, gjelder portforbudet fra klokken 01:30 til 06:00.

I tidsperioden når portforbudet gjelder er det kun lov å bevege seg for å skaffe medisiner, helseprodukter eller andre essensielle varer, for å reise til legen eller helsetjenester, for å dra til veterinær når det er strengt nødvendig, for å jobbe eller utføre plikter i profesjonell og institusjonell sammenheng, for å dra hjem etter å ha utført en av disse aktivitetene, eller for å ivareta eldre, mindreårige, personer med nedsatt funksjonsevne og spesielt sårbare personer.
Skal du til Norge for å feire jul? Dette er reglene som gjelder.

4. Regel: Begrensninger på uteliv

Alle utesteder må stenge før midnatt, unntatt på øyer der enda strengere regler gjelder og hvor disse må stenge tidligere. Det kan være maksimalt seks personer per bord, og avstanden mellom bordene og gruppene må være minst to meter.

Fester, festivaler og andre store arrangementer hvor mange mennesker samles, slik som parader, kan ikke avholdes. Alle store arrangementer må godkjennes av helsemyndighetene i forkant.

5. Regel: Smitteverntiltak under religiøse og tradisjonelle feiringer

Aktiviteter slik som å se de Tre Konger er tillatt, så lenge de avholdes i kontrollerte former hvor kapasiteten kan begrenses for å sikre avstand mellom deltagere. Bruk av munnbind er påbudt til enhver tid, slik det også er på alle offentlige områder og steder hvor mange mennesker samles, både innendørs og utendørs. Slike arrangementer skal helst avholdes utendørs, og alle smitteverntiltak må overholdes.

6. Anbefaling: Gudstjenester bør foregå digitalt

Alle religiøse feiringer og tradisjoner bør foregå digitalt om mulig. Det anbefales at man unngår sang og alle former for fysisk nærkontakt, slik som kyss, klemming, fysisk kontakt med skulpturer, symboler ol.

7. Anbefaling:  Aktiviteter utendørs

Sammenkomster og møter bør holdes utendørs der det er mulig, og det samme gjelder aktiviteter for barn og i varehandelen.

8. Anbefaling: Gjør unna julehandelen i god tid

Regjeringen anbefaler at man gjør unna julehandelen i god tid for å unngå store folkemengder i butikker, handlegater og på kjøpesentrene. Man skal alltid overholde sikkerhetsavstanden, og alltid bruke munnbind, både i butikker og på offentlig område. Bruk av munnbind er obligatorisk på alle offentlige områder, og på steder der mennesker samles.

9. Regel/anbefaling: Begrense besøk på eldrehjem

Det er anbefalt at de som bor på pleiehjem eller eldrehjem reiser til maksimalt en adresse for å feire jul, og at de holder seg innenfor sin kohort/nære omgangskrets. Når beboere skal tilbake på eldrehjemmet er coronatest pålagt, og alle som har vært utenfor eldrehjemmet skal i tillegg overvåkes i dagene etter returen. Ekstreme forholdsregler bør tas for å sikre beboere på eldrehjem.

10. Anbefaling: Begrenset sosial omgang for studenter og de som reiser til Kanariøyene for å feire jul

Studenter og andre som reiser hjem til Kanariøyene for å feire jul bør begrense sin sosiale omgang i 10 dager før reisen, og ta forholdsregler når de kommer frem.

Spesielt strenge regler på Tenerife

På Tenerife er smittetrykket langt høyere enn på de andre øyene.

Det er innført nye og strengere restriksjoner på Tenerife. Les mer om disse her. På Tenerife gjelder blant annet et portforbud fra 22 - 06, og det er viktig at man setter seg inn i de lokale reglene her hvis du befinner deg på øya.