Dette er ukens regelendringer på Kanariøyene

Select Page

Dette er ukens regelendringer på Kanariøyene

Øyregjeringen åpner for at utesteder kan holde åpent til 02:00 fra 18. juni, og endrer nåværende regler om store arrangementer.

Illustrasjon: Envato Elements

Av Leo Lunde
Publisert 11. juni 2021 kl. 00:20
Sist oppdatert 12. juni 2021 kl. 17:48

Av Leo Lunde
Publisert 11. juni 2021 kl. 00:20
Sist oppdatert 12. juni 2021 kl. 17:48

Denne torsdagen møttes øyregjeringen på Kanariøyene som vanlig for å diskutere eventuelle endringer i tiltaksnivåer mot Covid-19.

Denne gangen ble det ingen endringer i hvilke nivåer som gjelder. Dermed fortsetter Tenerife, Lanzarote og La Graciosa i gult nivå, mens de andre øyene er på grønt nivå.

Under torsdagens pressekonferanse påpekte talsmann for øyregjeringen, Julio Pérez, at tallene på Tenerife er bekymringsverdige, men at øygruppen fortsatt kan forberede seg på å ta imot flere turister.

Endrer reglene

I tiltakene som gjelder for hvert nivå kommer det imidlertid endringer.

Øyregjeringen velger å følge anbefalingen fra Helsedepartementet i Spania angående stengetider for utelivsbransjen. Dermed kan restauranter og barer holde åpent til klokken 02:00 på øyer med grønt tiltaksnivå. Foreløpig gjelder dette kun utendørs, men fra og med 18. juni også innendørs.  Det samme gjelder spillehaller og bingo.

Alle som skal sitte innendørs må fremdeles registrere seg med ID-nummer, navn og telefonnummer av smittesporingshensyn.

Det er heller ikke lov til å danse, og helsemyndighetene vil overvåke hvordan smittespredningen utvikler seg fremover, med spesielt fokus på diskoteker og nattklubber.

I tillegg er det som før begrensninger i kapasitet og krav til god ventilasjon.

På øyer i grønt nivå kan grupper på inntil ti personer sitte ved hvert bord utendørs og fire innendørs på diskoteker.

Gjestene får kun drikke og spise ved bordene, og det må være en avstand på to meter mellom bordene. Når man ikke drikker eller spiser skal munnbindet være på.

Arrangementer

Øyregjeringen velger også å tillate arrangementer med færre enn 750 deltakere uten forhåndsgodkjenning fra myndighetene. Arrangørene vil dermed stå ansvarlige for å iverksette alle lovpålagte smitteverntiltak selv.

Dette kan inkludere alt fra kultur til sportsarrangementer, og kan avholdes enten utendørs eller innendørs i grønt nivå. I gult nivå kan de kun avholdes utendørs, med faste sitteplasser og en maksimal kapasitet på 50%.

De nye endringene trer i kraft når de publiseres i det det offisielle statsbladet på Kanariøyene, som trolig blir allerede i dag, fredag. Imidlertid gjelder ikke muligheten for å holde åpent frem til 02:00 før fredag 18. juni, dersom situasjonen tillater dette. 

Smittesituasjonen

Smittesituasjonen på Kanariøyene fortsetter å være positiv, viser tall fra Generaldirektoratet for folkehelse. Likevel har det vært en liten økning i smittetrykket de siste dagene.

Det er 1635 aktive smittetilfeller på Kanariøyene totalt.

Smittetrykket de siste 14 dagene er nå på 70,91 smittede per 100 000 innbyggere på øygruppen. Dette er en liten økning fra 67,66, slik situasjonen var 5. juni.

Øker på Tenerife og Gran Canaria

På Tenerife er smittetrykket svakt økende, med 98,54 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. Øya har 1033 aktive tilfeller.

Også på Gran Canaria øker smittetrykket, og er nå på 41,85 per 100 000. Dette er opp fra 36,24 smittede som var bunnivået 7. juni. Gran Canaria har 374 aktive tilfeller.

På Lanzarote er smittetrykket nå synkende, med 105,9 smittede per 100 000 innbyggere. Lanzarote har 112 aktive tilfeller.

Lite smitte sør på Gran Canaria

I feriekommunen Mogán sørvest på Gran Canaria er det fremdeles lite smitte, slik det har vært under hele pandemien. Det er for tiden tre aktive tilfeller i kommunen. Dette gir et smittetrykk på 14,64 per 100 000 innbyggere i kommunen.

I nabokommunen San Bartolomé de Tirajana er det 7 aktive tilfeller og et smittetrykk på 11,24 de siste 14 dagene.

339 av de 374 smittetilfellene på øya befinner seg i Las Palmas, som også har vært den hardest rammede kommunen på øya i pandemien.

Annonse

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

 

Smittetall:

Tabellen fungerer best på PC.

Annonse