Ifølge Pasientombudet ligger Insular-sykehuset på Gran Canaria på klagetoppen i Spania. Akuttmottaket på Insular havner på tredjeplass i landet, ifølge nyhetsbyrået Efe.
Insular-sykehuset ligger i Las Palmas og har ansvaret for pasienter som legges inn fra sørsiden av Gran Canaria. Også barne- og barselssykehuset er knyttet til Insular-sykehuset.
Bare La Paz-sykehuset i Madrid og Complexo Hospitalario Universitario de A Coruña fikk flere klager, men også universitetssykehuset på Tenerife ligger høyt på lista.
– Personellmangel og strukturelle problemer på akutten på Gran Canaria har blitt mye omtalt, og har nådd et punkt som ikke er bærekraftig. De siste fem årene har 36 leger sluttet, står det å lese i en rapport fra pasientombudet i Spania.
Utrygge forhold
Canariavisen har tidligere omtalt problemene på akutten ved dette sykehuset.
Problemene på akuttmottaket er konstante, ifølge legene.
I et brev som ble overlevert til ledelsen 9. november, varsler de ansatte om utrygge forhold for pasienter og ansatte.
Korridorene er fulle av pasienter. De ansatte har verken tid eller ressurser til å behandle pasientene på en verdig og klinisk sikker måte, varsler legene.
Dette handler klagene om
Klagene som kommer inn handler i stor grad om overfyllte avdelinger, rom, mangel på senger, ventetid, feilbehandling og administrative problemer.
Av de 303 klagene som kom inn på Kanariøyene, sier ikke rapporten nøyaktig hvor mange Insular-sykehuset fikk. Men den inkluderer en rangering av sykehusene, der Insular havner på andre plass.
Flest klager fikk universitetssykehuset på Tenerife. Deretter kommer altså Insular-sykehuset, Nuestra Señora de La Candelaria på Tenerife, Doctor Negrín på Gran Canaria og Doctor José Molina Orosa på Lanzarote.
Flest klager er det mot akutten, etterfulgt av klager på ventetiden, kirurgien, traumatologitjenesten og gynekologi- og fødselstjenesten.
18 av de 303 klagesakene til pasientombudet omhandler saker hvor pasienten mistet livet.
16% økning
Økningen i antallet klagesaker er på 16%, hvis man ser bort fra klagetallene i fjor, da mange operasjoner og konsultasjoner ble utsatt som følge av pandemien.
Likevel er det færre saker enn tidligere. Faktisk ligger klagestatistikken godt under gjennomsnittet de siste ti årene. 351 saker blir registrert hvert år, i gjennomsnitt.
Kanariøyene har også lenger ventetid enn landsgjennomsnittet for operasjoner. Gjennomsnittstiden en pasient må vente er 126 dager. Det er den syvende høyeste ventetiden i landet.
Ifølge RTVE var det 27 499 personer på venteliste for inngrep og kirurgi på Kanariøyene, 30. juni 2021.
Regjeringen på Kanariøyene har varslet at de vil sette av 140 millioner euro for å redusere ventelistene med 30%. Målet er en gjennomsnittsventetid på under 90 dager.