Arkivfoto av ankomstkaos på Gran Canaria-flyplassen. Foto: Ole Lie/Canariavisen

Dette har du krav på når det er streik

160 flygeledere i Spania kan bli tatt ut i streik i januar og februar. Dette har du krav på hvis flyet blir forsinket eller kansellert.


Nylig varslet spanske flygeledere i privatiserte tårn at de skal streike i januar og februar ved 16 flyplasser i Spania.

Det vil trolig føre til store forsinkelser, kanselleringer og utfordringer for både flyselskaper og reisende. 

Skal du ut å reise på en av disse datoene må du påregne forsinkelser i Spania:

  • 30. januar
  • 13. februar
  • 20. februar
  • 27. februar. 
Streiken vil vare i 24 timer på hver av disse datoene, fra midnatt til midnatt. 

Dine rettigheter

Men hva har du egentlig krav på når det blir streik blant flygelederne? 

– Retten til standardisert kompensasjon gjelder ikke når flygelederne streiker. Hvis passasjerene ikke vil reise i det hele tatt, så kan de kreve refusjon av flybilletten, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet til Canariavisen.

Dersom flyet ditt blir mer enn fem timer forsinket, regnes dette som en innstilling. Det er det samme som en kansellering, ifølge Forbrukerrådet. 

– Forbrukeren har rett til å bli transportert til endelig destinasjon så raskt som mulig. Når flygelederne streiker så stopper store deler av flytrafikken erfaringsmessig opp. Da er det greit å vite at passasjerene har krav på mat, drikke og overnatting dekt av flyselskapet mens de venter, forklarer Thomas Iversen. 

Juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen. Foto: Forbrukerrådet

Forbrukerrådet har laget en nyttig flyrettighetskalkulator, der du kan beregne hvilke rettigheter du har ved ulike hendelser. 

Reiseforsikringen dekker deg ikke

Hva så med reiseforsikringen? Nytter det å henvende seg til forsikringsselskapet hvis reisen blir ødelagt eller forsinket av streik? 

– En reiseforsikring dekker ikke kanseleringer som skyldes streik, også blant flygeledere, forklarer kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige til Canariavisen. 

– Dette innebærer at flyreisen og eksempelvis hotellovernatting, eller annet du ikke får benyttet som følge av streiken, ikke dekkes av reiseforsikringen. Det samme gjelder nye flybilletter på de som er på vei hjem.

Voll har likevel et godt råd å komme med til de som skal reise på streikedatoene: 

– Står flygningen din i fare for å rammes av streiken, er det viktig at du ikke avbestiller reisen selv. Blir flygningene gjenopptatt kan en risikere og ikke få dekket nye billetter fra fly eller reiseselskapet, sier Voll. 

Du har tre alternativer

Dersom streiken er et faktum og flyet ditt blir kansellert, har du tre alternativer overfor flyselskapet. 

  • Ombooking snarest mulig
  • Ombooking til et senere tidspunkt
  • Eller pengene tilbake. 
Senior kommunikasjonsrådgiver i Tryg forsikring, Torbjørn Brandeggen, forklarer at det er fly- eller reiseselskapet som er ansvarlige, uavhengig av årsaken til streiken. 

– Blir man rammet må man derfor rette sitt krav til ansvarlig flyselskap. Dersom man ikke har fått melding om at flyet er kansellert, så anta at flyet går som planlagt og møt opp på flyplassen i god tid, råder han. 

Rammer fire flyplasser på Kanariøyene

Streiken som er varslet av fagforeningene USCA og CCOO gjelder på 16 flyplasser i Spania. På Kanariøyene rammes Fuerteventura, Lanzarote, El Hierro og La Palma. 

Også en rekke andre flyplasser i Spania vil rammes av streiken: A Coruña, Alicante, Castellón, Madrid - Cuatro Vientos, Ibiza, Jerez, Lleida, Murcia, Sabadell, Sevilla, Valencia og Vigo. 

César Manrique-flyplassen på Lanzarote er en av de som vil rammes av den varslede streiken. Foto: Shutterstock

Konflikt i privatiserte tårn

Bakgrunnen for streiken er en konflikt om lønn, fridager og stadige kutt. Fagforeningene som representerer de privatiserte flytårnene sier nok er nok. 

– I møte med forslaget fra private arbeidsgivere som leverer flygeledertjenester i Spania, og som innebærer en forverring i arbeidsforholdene, mer arbeid og lavere kjøpekraft, sier flygelederne at nok er nok, skriver fagforeningen USCA på Twitter

Fogforeningene har forhandlet i lengre tid med bransjeforeningen APCTA, som igjen representerer arbeidsgivere i den private sektoren. Disse forhandlingene har nå brutt sammen, men det utelukkes ikke at de kan bli gjenopptatt før streiken er et faktum.  

Streiken ble kunngjort på samme dag som turistmessen Fitur åpnet dørene.

– Det gjør det spesielt nødvendig å få på plass en avtale, nå som luftfarten har kommet seg, og spesielt når den viktigste økonomiske aktiviteten i landet kan rammes av forsinkelser på flyplassene, skriver USCA og CCOO i en felles uttalelse på onsdag. 

 

 

 

 

Debatt
Canariavisen – Nyheter fra Gran Canaria, Tenerife, Kanariøyene oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.