Dette kan du forvente når du lander i Spania


I dag satt flyselskapene foten på gassen for internasjonale flyvninger til og fra Spania.

Selv om Spania offisielt åpnet for andre EU-land (med unntak av Portugal) allerede 21. juni, er det 1. juli som er den store dagen for flyplassene. Det er derfor innført strenge sikkerhetstiltak for å hindre smitte fra å komme inn i landet.

Myndighetene har publisert denne videoen som forklarer hvilke tiltak du kan forvente, og hvordan du skal forberede deg på reisen til Spania. Vi har tekstet videoen til Norsk.

Dette kan du forvente

Når du lander kan du forvente at du må passere både temperaturmålinger og visuelle inspeksjoner av helse- og sikkerhetspersonell på flyplassen.

I tillegg må du avgi en egenerklæring om din helsetilstand før avreise, som deretter skal vises frem ved ankomst. Denne skal inneholde informasjon om hvor man kommer fra, hvor man skal bo, og om man har hatt kontakt med syke personer den siste tiden. Slike digitale passasjerkort skal altså fylles ut før man går ombord i flyet, og du får en QR-kode som du må vise frem på forespørsel etter ankomst i Spania.

I en overgangsperiode frem til 31. juli er det likevel mulig for passasjerer som ikke har fått fylt ut helseinformasjonen sin elektronisk før avreise å levere denne i papirformat etter ankomst. Dersom du velger denne ruten må du forvente at prosessen kan ta tid, og at du vil bli forsinket.

Det er derfor anbefalt at man alltid fyller inn informasjonen sin elektronisk etter instruksjoner fra flyselskap eller turoperatør før avreise. Alle reisebyråer og transportselskaper som selger billetter til Spania er pålagt å gi nødvendig informasjon om dette til sine reisende.

Forøvrig har spanske myndigheter opprettet denne nettsiden hvor du kan fylle inn informasjonen din, og få en QR-kode du skal fremvise ved ankomst.

Vi minner også om maskepåbudet som gjelder i hele Spania, inkludert på Kanariøyene. Alle er pålagt å bruke munnbind dersom de ikke kan overholde sikkerhetsavstanden på 1,5 meter, både inne- og utendørs. Dette påbudet gjelder også på kollektivtransport, i butikker, og på steder som flyplasser. Ha derfor munnbindet på til enhver tid under reisen. Brudd på denne loven kan straffes med bøter på 100 euro.

Hvis du har symptomer

Hvis personell avgjør at du har symptomer som kan tyde på coronavirus vil smittevernprotokollen bli aktivert, og du vil bli henvist til et helsesenter for videre vurdering. Dersom legene mener det er nødvendig kan de utføre en PCR-test.
I dag åpner Spania – 400 flyvninger til og fra Kanariøyene
 

Tre sikkerhetsfiltre

For å gjennomføre den strenge kontrollen har den spanske flyplassoperatøren Aena innført tre sikkerhetsfiltre: temperaturfilter som sjekker alle reisendes temperatur, en egenerklæring med helseinformasjon for å spore smitte, og en visuell kontroll. Personell og støtte fra Helsedepartementet har blitt aktivert for å installere temperatursensitive kameraer på flyplassene.

Mer grensekontroll

Ved grensekontrollen har også myndighetene forsterket bemanningen slik at de kan tilpasse seg de flyvningene som ankommer. Dette gjøres ifølge Aena for å gjøre prosessen ved grensepassering så smidig som mulig. Det er forventet at antallet agenter ved grensekontrollen skal økes ytterligere i dagene som kommer.