Annonse

Dette kan du gjøre i gult nivå

Det er fort gjort å gå i surr med regelendringer. Her er det du trenger å vite om reglene på Gran Canaria og andre øyer i nivå 2 (gult nivå).

Nå som Gran Canaria er i nivå 2 blir hverdagen litt mindre begrenset av tiltak. Foto: Pixabay

Av Leo Lunde
Publisert 1. mai 2021 kl. 12:23
Sist oppdatert 4. mai 2021 kl. 12:26

Av Leo Lunde
Publisert 1. mai 2021 kl. 12:23
Sist oppdatert 4. mai 2021 kl. 12:26

De som er på øyer i nivå 2 (også kjent som gult nivå) kan nyte en hverdag med færre restriksjoner takket være en synkende smittetrend. Siden fredag har Gran Canaria vært på «gult nivå» etter nesten en og en halv måned i «rødt nivå», og tirsdag 4. mai gikk også Tenerife over til gult.

Det betyr blant annet servering innendørs for grupper på inntil fire personer og muligheten for å sitte inntil seks personer per bord utendørs. Riktignok må alle som skal sitte inne nå oppgi personalia til utestedet som disse skal beholde i en måned for smittesporing.

For barna er det også gode nyheter. Nå kan de nemlig bruke lekeplassene igjen. Er du glad i å trene kan du nå gå på treningssenter som opererer med 50% kapasitet. Her er det du trenger å vite for om reglene i nivå 2 – «gult nivå».

Det sosiale liv

I nivå 2 kan man møtes i grupper på inntil seks personer både hjemme og på offentlig sted, selv om man ikke bor sammen. Med andre ord er det lov å ha besøk, men hvis noen i gruppen ikke bor sammen kan den ikke overstige seks personer.

Man må overholde avstanden på 1,5 meter på offentlig sted. Munnbind er pålagt på alle offentlige steder, og kan bare tas av når du spiser og drikker på utesteder.

På restauranter kan det være inntil fire personer ved bordene innendørs. Du må da oppgi personalia til restauranten som de skal beholde for smittesporing dersom det blir utbrudd.

Utendørs trenger man ikke å oppgi personalia, og man kan sitte inntil seks personer ved samme bord.

Portforbud

Portforbudet gjelder fortsatt på nattestid fra klokken 23 – 06 i nivå 2. Tidligere var dette fra 22 – 06, men det ble endret for en uke siden fordi utelivsbransjen hadde store problemer med middagsserveringen når det startet klokken 22.

Skal du være ute etter at portforbudet trer i kraft må det være for strengt nødvendige grunner. Det kan være for å besøke lege, skaffe medisiner, assistere spesielt hjelpetrengende, mindreårige eller eldre, utføre nødvendig arbeid som du kan dokumentere, reise til veterinær når det haster eller reise hjem etter en slik aktivitet.

Brudd på portforbudet straffes med bøter som kan variere fra 100 til 60 000 euro avhengig av alvorlighetsgraden. I andre regioner i Spania har personer også blitt fengslet for brudd på portforbudet.

Kapasitet og regler for utesteder

  • Uteservering kan ha 75% kapasitet og maks seks personer per bord. Inne er kapasiteten satt til 50% og maks fire personer per bord.
  • Grupper på inntil to personer kan spise og drikke ved bardisken innendørs.
  • Buffét er kun lov utendørs.
  • Alle utesteder må stenge før klokken 23:00.
  • Utesteder må samle inn personalia på alle gjester som skal sitte innendørs. Det inkluderer fullt navn, ID-nummer (f.eks. NIE-nummer eller passnummer) og telefonnummer. Tidspunktet må også registreres. Informasjonen må oppbevares av utestedet i en måned og gjøres tilgjengelig for helsemyndighetene på forespørsel.

Parker og lekeplasser

Bruk av utemøbler, parker og lekeplasser er lov i nivå 2. Dette forutsetter imidlertid at kommunen eller de ansvarlige for området tar seg av desinfisering og andre nødvendige smitteverntiltak.

Sport og trening

Utendørs kan sportsfasiliteter ha 75% kapasitet. Under aktiviteter hvor man ikke kan overholde en sikkerhetsavstand på minst to meter til enhver tid kan gruppene bestå av maks seks personer, inkludert en trener. Bruk av munnbind er obligatorisk.

Sikkerhetsavstanden må også overholdes mellom hver gruppe til enhver tid.

Innendørs øker kapasiteten fra 35 til 50%.

For organiserte sportskonkurranser, slik som fotball, kan gruppene overstige ti personer om nødvendig. Organisert lagsport er lov i nivå 2, men ikke grener som innebærer gjentatt nærkontakt med motstanderen.

Bruk av munnbind er obligatorisk også utendørs med unntak av individuell sport og trening der avstanden kan overholdes.

Religiøse samlinger

Religiøse samlinger slik som gudstjenester og begravelser kan ha inntil 50%. For andre arrangementer gjelder inntil 20 personer utendørs, 10 personer innendørs, og maksimalt 25 personer i gravfølger. For kremering kan inntil fem personer delta.

Jobb og arbeidsliv

På arbeidsplasser kan fellesområder ha maksimalt 50% kapasitet. Det gjelder også på toaletter, kontorer, møterom og i inngangspartier.

Kultur og strandliv

Kinoer, teater, museum og lignende kan holde åpent. Grupper på inntil seks personer som bor sammen kan delta sammen. På museum, utstillinger, biblioteker og andre kulturelle sentre er det maks 50% kapasitet som gjelder, og grupper på maks seks personer.

På strendene økes kapasiteten til 75%. Grupper på inntil seks personer kan møtes, også hvis man ikke bor sammen. Man må overholde avstand mellom gruppene, og bruk av munnbind er obligatorisk når du ikke bader eller sitter på plassen din.

Reise til og fra

På rødt nivå trer ganske omfattende krav til registrering og negative coronaprøver i kraft for reiser inn og ut fra øyene.

Dette gjelder ikke i nivå 2, og dermed kan du fritt reise til andre øyer som er i nivå 1 og 2.

Annonse

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

 

Smittetall:

Tabellen fungerer best på PC.

Annonse