Vil du spille domino? Da risikerer du bot her. Foto: Envato Elements

Dette må være Spanias merkeligste lover

Kommuner og byer i Spania har innført mange merkelige lover. Fra forbud mot å henge ut «frekt undertøy» til prostituerte med refleksvest: her er noen av Spanias merkeligste lover og forskrifter.


Kommuner og byer rundt omkring i Spania har innført en rekke bisarre forskrifter og regler opp gjennom årene. Fra forbud mot å riste tepper til bøter for å spille domino utendørs – her er noen av Spanias merkeligste lover. 

Ikke rist teppene

I Sevilla er det ulovlig å riste tepper og klær ut mot gaten. Lokale forskrifter forbyr også at man hanger opp «frekt undertøy» slik at det blir synlig for andre utendørs. Bøtene for å henge ut tangaen eller banke badematta kan bli svimlende høye: 3000 euro i de mest «alvorlige» tilfellene. 

Sevilla er ikke den eneste byen i Spania med slike forbud. Også i Ceuta kan du få bøter for å riste klær og tepper fra balkongen eller ut mot gaten. Der er bøtesatsene på 100 - 750 euro. 

Det kan være lurt å investere i en robotstøvsuger i Sevilla. Teppebanking er nemlig forbudt. Foto: Envato Elements

Ikke kast ris i bryllupet

Tradisjonen med å kaste ris over brudeparet i bryllup ble forbudt ved lov i Cádiz i 2007.

Byen sør i Spania innførte forbudet for å unngå at bryllupsgjester skulle skli på riskorn og dermed skade seg, men også fordi duer og andre fugler ble tiltrukket av gratismåltidene. Dette førte angivelig til at fuglene bæsjet på kirkefasadene. 

Ikke spill domino utendørs

Dette er nok en Sevilla-lov. Byen vil nemlig ikke være bekjent med at folk spiller domino eller terningspill utendørs.

Forskriften ble introdusert i 2014. Årsaken skal være støy, og dermed ble det også forbudt å gi gass på tomgang, ha høy lyd på TVen på restauranter utendørs, trille ølfat i gaten, hamre sammen sylindre på gasstanker – og ikke minst dartspill.

Bøtene kan komme opp i 300 000 euro for de mest alvorlige tilfellene, men starter på «rimelige» 300 euro. 

Prostituerte må ha refleksvest

I Alamus i Catalonia må gateprostituerte bruke refleksvest når de jobber. Hvis ikke risikerer de å bryte en lov fra 2004, som krever at fotgjengere bruker refleksvest når de går langs veiskulderen. Bøtene er på 40 euro hvis man bryter påbudet. 

Ulovlig å bygge sandslott på stranda

Både Arona og Arico kommune på Tenerife har gjort det forbudt å bygge sandslott på stranda. I begge tilfeller handler det om forskrifter ment å bevare naturen. 

Dette forfølges neppe av politiet dersom ungene bygger et lite sandslott i vannkanten på ferie, men er du en sandkunstner som vil bygge større sandslott og kunst i sanden må du søke om tillatelse. 

I noen kommuner på Tenerife er det forbudt å bygge sandslott på stranda. Foto: Envato Elements

Ulovlig å ha moppen på balkongen

Å tørke moppen i sola er et kjent triks for å unngå at den blir sur. Men prøver du å gjøre dette i landsbyen Villanueva de la Torre i Guadalajara, risikerer du at lovens lange arm dukker opp. 

Den lokale grenen av sosialistpartiet PSOE har nemlig innført et forbud mot å ha mopper på balkongene, av hensyn til naboene. I tillegg er hundebjeffing og barnelek i gatene forbudt på nattestid. 

Ulovlig å tigge med hund

I Spanias hovedstad, Madrid, er det lov å tigge. Men ikke hvis du har en hund. Enda verre er det om du bruker hunden for å tigge.

Dyrevernsloven fra 2018 i Madrid har kanskje slått litt feil ut, men motivet var i alle fall godt: byen ville nemlig kriminelle gjenger til livs, etter at de plasserte ut hunder i byen ved siden av boller og forlot disse der for å tigge. 

Myndighetene i Madrid beregnet seg frem til at disse kunne tjene inntil 400 euro per dag, og bøtene er høye: 5000 euro i de mest alvorlige tilfellene. 

Forbudte navn

De fleste land har noen navn du ikke kan bruke på barna dine. I Norge har man ikke en egen liste, men det tas en avgjørelse basert på at navnet ikke kan være til spesiell ulempe for barnet. Navn som Diaree og Morfina kan derfor bli stoppet, eller foreldrene kan få råd om å velge et annet navn, ifølge KK. 

I Spania er det derimot mange begrensninger. Du kan for eksempel ikke gi samme navn til to søsken, selv om navnet er oversatt til et annet språk for en av de. Et eksempel er Juan og Johan. 

Det finnes en rekke regler for barnenavn i Spania. Foto: Envato Elements

Folkeregisteret i Spania er også ganske strenge på navn som kan virke fornærmende eller gå ut over barnet. Hitler, Kain, Judas, Stalin eller Osama Bin Laden er eksempler på slike navn. 

Det er heller ikke lov å oppkalle ungen sin etter en frukt. Mandarina eller Manzana er altså ikke alternativer du kan velge. 

Andre forbudte navn er «Loco» (som betyr gal) eller «Caca» (som betyr bæsj). 

Og er du fan av TV-serien «Papirhuset« er du kanskje fristet til å oppkalle ungen din etter «Tokyo», men dette kan man bare glemme. Bynavn og kjente merkenavn blir nesten alltid avslått av folkeregisteret i Spania. 

Ikke sov eller ha sex i bilen

Trafikkdirektoratet i Spania har gjort det klart tidligere: å sove eller «utføre andre aktiviteter» i biler som er parkert, og hvor handlingen ikke i seg selv er straffbar, skal ikke bøtelegges, så lenge den ikke er til sjenase for andre. 

I Bilbao bryr de seg åpenbart lite om hva Trafikkdirektoratet mener. Der er det nemlig straffbart å sove i bilen sin.

I Granada har lokale myndigheter gjort det forbudt å ha sex i bilen også. Med andre ord bør du ta med telt om du skal på en romantisk campingtur der. 

Debatt
Canariavisen – Nyheter fra Gran Canaria, Tenerife, Kanariøyene oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.