Siste

Disse kan slippe karantene etter reiser til «røde land»


En ny meningsmåling fra Opinion viser at seks av sju nordmenn velger å holde seg i Norge når de skal nyte sommerferien i år. Likevel er det mange som har benyttet muligheten etter at Folkehelseinstituttet åpnet for reiser til en rekke land i Europa, inkludert til Spania.

I dag oppdaterte likevel norske myndigheter sine reiseråd på bakgrunn av de økte smittetallene lengst nord i Spania, og med dette farges også Kanariøyene rødt av FHI. Dette gjøres til tross for langt lavere smittetall her enn nord i Spania, og FHI har holdt fast på at de ikke vil vurdere enkeltregioner i land utenfor Norden.

Dermed vil en reise til et av de røde landene, slik som Sverige, Kroatia, Portugal og ikke minst Spania føre til at man må i ti dagers karantene ved hjemkomsten til Norge.

Disse slipper karantene

Men det er likevel én gruppe som fritt kan reise til «røde» land uten å utløse karanteneplikten når man kommer hjem.

Ifølge regjeringen er du nemlig fritatt for karantene dersom du allerede har hatt Covid-19 i løpet av de siste seks månedene.

For å slippe unna karantenen må du kunne dokumentere at du har hatt Covid-19 ved hjelp av en godkjent laboratorierapport. Testen må også være minst fire uker gammel, være av typen PCR, og du må ha vært syk på prøvetidspunktet.

Dermed er det nå rundt 9000 nordmenn som fritt kan reise til «røde» land uten å bekymre seg for karantene ved hjemkomst.

Gjennomreise i «røde land»

For alle som ikke har fått påvist smitte det siste halvåret finnes det få muligheter for å slippe unna karantene. Om du derimot kun har vært på gjennomreise i et rødt land kan du slippe unna.

For eksempel kan du fint kjøre turbuss eller din egen bil gjennom røde land på vei til eller fra Norge eller andre land på den grønne lista, ifølge regjeringens nettsider. Under gjennomreisen må du likevel unngå kontakt og holde avstand dersom du må stoppe, benytte deg av den korteste reiseruten og overholde smittevernreglene. Overnatting i røde land medfører automatisk karanteneplikt ved hjemkomst.

En mellomlanding med fly i et rødt land fører derimot til karanteneplikt i Norge.

Samvær med barn

Regjeringen har også gjort det mulig for foreldre som bor i forskjellige land å unngå karantene i Norge.

Dersom personer må krysse grensen for å gjennomføre fastsatt samvær mellom foreldre og barn slipper man altså karantene.