Annonse

Trekker tilbake munnbind – kan inneholde skadelig stoff

Munnbind fra kinesisk produsent inneholder stoffet grafén, som har vist seg å være skadelig for lungene i dyreforsøk.

Masker som bruker grafén for filtrering kan være helseskadelige. Foto: Shandong Shenquan

Av Leo Lunde
Publisert 17. april 2021 kl. 13:30
Sist oppdatert 17. april 2021 kl. 15:07

Av Leo Lunde
Publisert 17. april 2021 kl. 13:30
Sist oppdatert 17. april 2021 kl. 15:07

Apotekene på Kanariøyene har siden i går stoppet salget av ansiktsmasker som inneholder stoffet grafén. Det er det spanske legemiddelverket som har anbefalt at dette stoffet ikke brukes i ansiktsmasker på grunn av bekymringer rundt helsefare.

De første som reagerte på bruken av stoffet i munnbind og ansiktsmasker var canadiske helsemyndigheter, etter at en studie som knytter grafén til lungeskader ble publisert i landet.

Farmasirådet på Kanariøyene har nå bedt sine medlemmer om å ikke selge munnbind med klassifiseringen IIR som inneholder grafén produsert av det kinesiske selskapet Shandong Shenquan New Materials Co. Ltd etter anbefalingen fra det spanske legemiddelverket.

De anbefaler også at man ikke bruker munnbind som inneholder stoffet fra andre produsenter.

Undersøker saken

På torsdag kunngjorde Helsedepartementet at de undersøker om bruken av grafén kan være helsefarlig, etter at regjeringen i Canada advarte mot dette som følge av en ny studie.

Denne viser at inhalering av grafénpartikler kan være giftig, men foreløpig er dette kun fastslått hos forsøksdyr, og ikke hos mennesker.

Farmasirådet påpeker at dette tiltaket er for å være på den sikre siden.

– Dette betyr ikke at det har blitt bevist noen helsefare, det er et forebyggende tiltak, og selv om legemiddelverket snakker om et frivillig tiltak blir de automatisk trukket tilbake for sikkerhetsskyld, forklarer farmasirådet i en uttalelse.

Spesifikke munnbind

Foreløpig er det bare munnbind av type IIR fra Shandong Shenquan New Materials Co. Ltd som trekkes tilbake, og ikke FFP2-masker med grafén.

– Det er en spesifikk type, men det er mange produkter uten grafén. Det er et filter som ikke er i alle masker, påpeker de.

Annonse

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

 

Annonse