Det er lite trafikk på kanariske lufthavner for tiden. Foto: Aena

Disse turistene blir forsøksobjekter på Gran Canaria


Nederlandske myndigheter kunngjorde på onsdag at de skal organisere en prøvetur til Gran Canaria tidlig i mai. I samarbeid med reisebyråer skal de forske på hvordan nederlandske turister oppfører seg når de reiser.

Målet med reisen blir derfor først og fremst forskning, for å finne ut av hvordan man kan gjennomføre trygg og ansvarlig reising under pandemien.

Ikke første gang

Det er ikke første gang Nederland gjør dette. På mandag dro en gruppe på 189 deltakere til Rhodos i Hellas. Der skal de være på hotellet under hele oppholdet.

Hele 25 000 personer meldte sin interesse for å være ferieprøvekaniner for myndighetene.

Får forlate hotellet

De heldige utvalgte som skal til Gran Canaria får en ukes opphold på øya, og ulikt sine «kollegaer» på Rhodos får de lov til å forlate hotellet.

De må likevel følge alle regler og restriksjoner som gjelder for å begrense smittespredning på Kanariøyene.

Testes for smitte

Dette innebærer at de må ha en negativ coronaprøve når de ankommer, i tillegg til å ta en negativ hurtigtest før de får gå om bord på flyet.

Det samme gjelder på tilbaketuren, og de må også i hjemmekarantene når de lander i Nederland.

Betaler turen selv

De reisende må også betale turen selv, men turoperatøren betaler for coronaprøver.

Forskningen finansieres av nederlandske myndigheter, og har fått et budsjett på 46 000 euro.

Kartlegges og overvåkes

Planen er at et kart over alle bevegelsene til turistene skal produseres for å se om de overholder avstanden og hvordan de beveger seg.

De vil også overvåkes for å analysere hvor nøye de er med håndhygiene og bruk av munnbind.

Klar i mai

De første resultatene fra turen til Rhodos er ventet allerede i neste uke, slik at informasjonen kan komme til nytte for forskerne når de ser hvordan turistene oppfører seg på Gran Canaria.

Konklusjonene fra undersøkelsen skal etter planen være klare i midten av mai.

Til tross for at myndighetene nå selv arrangerer ferieturer til Gran Canaria har landet innført strenge reiseråd som gjelder frem til 15. mai. Nederlandske myndigheter har i likhet med Norge bedt folk om å ikke reise utenlands.