Dramatisk fall i boligsalget på Kanariøyene


Boligsalget har aldri vært lavere enn det er nå.

Det var ingen tvil om at store deler av økonomien ville kollapse som følge av viruskrisen på Kanariøyene. Nå bekrefter offisielle tall de dystre spådommene for boligmarkedet på øygruppen.

Boligsalget falt med 60,8 prosent på Kanariøyene i april, sammenlignet med samme periode i 2019.

Dette sammenfalt også med den første hele måneden med portforbud, etter at unntakstilstanden ble innført i midten av mars. Tallene viser hvor sårbar økonomien på Kanariøyene er, og bare to regioner hadde et større fall i boligsalget: Extremadura med 66 prosent nedgang, og Navarra med 67 prosent.

Historisk lave tall

I april ble det bare utført 852 salg på øygruppen. Dette er det laveste tallet siden det nasjonale statistiske institutt begynte føringen av statistikk over boligsalg på Kanariøyene i 2007.

Også i mars opplevde markedet en nedgang, men da på rundt 7 prosent. Dette fallet kom etter at markedet allerede hadde gått tregt siden februar, da salget falt 1 prosent.

Santa Cruz de Tenerife rammet hardest

Den verste nedgangen ble registrert i provinsen Santa Cruz de Tenerife, som inkluderer øyene Tenerife, La Gomera, El Hierro og La Palma. Her ble det solgt 305 boliger i april, som er en nedgang på 75 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

I provinsen Las Palmas gikk markedet betraktelig bedre, men også her opplevde man en kraftig nedgang på 38 prosent med 547 salg. Las Palmas inkluderer Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria og Graciosa.

Fallet i boligmarkedet på Kanariøyene er langt mer dramatisk enn på nasjonalt nivå. I Spania falt boligsalget med 39,2 prosent i april, og kom nært de dårlige salgstallene i april 2014.

Folk flyttet mindre

Etter type hus gikk salget i brukte boliger ned med 64 prosent på øygruppen, og salg av nye boliger falt med 41 prosent.

Det største fallet kom altså i salget av bruktboliger, noe som var forventet da folk ikke hadde mulighet til å bytte bolig under store deler av unntakstilstanden.