Drapet som rystet Arguineguín i 2017 –⁠ dette skjedde


Den 19. juli 2017 kom meldingen som rystet Arguineguín: en mann hadde drept sin bror med et sverd midt i Arguineguín sentrum.

Våpenet var et samurai-sverd. Drapet skjedde på åpen gate.

I dagene som fulgte etterforsket politiet saken med alle ressurser. Situasjoner ble simulert, vitner ble avhørt, og tekniske spor ble samlet inn.

Hva hadde fått José til å drepe sin bror, Luis Jorge, på åpen gate, med et sverd?

Kvelden det skjedde

Det skal ha vært en rolig kveld i nabolaget i Arguineguín sentrum. Hjemme i Calle Angel Guimerá er José Antonio. Siktelsen tegner et bilde av hva som angivelig skjedde videre.

Klokken halv åtte på kvelden kommer José sin bror til adressen, og han setter seg på en benk utenfor. Han er ruset og har drukket alkohol.

De to brødrene begynner å krangle. José truer med å drepe Luis. Luis Jorge går mot broren sin med en fiskestang hevet i luften. Det blir ropt ukvemsord og trusler fra begge kanter.

Illustrasjonen viser i hvilket område av Arguinegín drapet skjedde. Gågata er populær blant solhungrige nordmenn på sørsiden av Gran Canaria.

Det som så skjer rystet hele byen på sørsiden av Gran Canaria.

José løper ned trappen, tar tak i en katana - et samurai-sverd - og stikker sin bror i venstre armhule.

Luis Jorge synker sammen. Han mister mye blod. Sverdet har gått nesten 25 cm. inn i brystet via armhulen. Den venstre lungen er punktert, og den høyre er skadet.

Sverdet på over 74 centimeter har gjort det uunngåelig. Rundt klokken 21:45 døde Luis Jorge av skadene han ble påført.

Drapsvåpenet var en katana - et samuraisverd. Foto: Wikimedia Commons

Når politiet kommer til stedet finner de mannen i en blodpøl, og drapsvåpenet i leiligheten til José, som den gangen var 52 år gammel.

Politiet etterforsket saken. De to brødrene har kranglet i flere år. Etter at deres mor døde var arvesaken noe som førte til konflikt mellom de to brødrene, som hadde bodd mange tiår i Arguineguin.

Rettsak i oktober

Nå har rettsaken mot José blitt satt til oktober, to år senere.

Aktor ber om 15 år i fengsel for uaktsomt drap. Mannens forsvarer ber derimot om en dom for såkalt ufrivillig drap – en siktelse som i så fall vil være mindre alvorlig enn uaktsomt drap, og sier det hele var en tragisk hendelse på grunn av seriøse familieproblemer.

Rystet den fredelige fiskelandsbyen

I dagene som fulgte var byen rystet over det som hadde skjedd. En relativt rolig fiskelandsby som besøkes av tusenvis av nordmenn hver vinter, var nå åsted for et brutalt drap.

Hva som virkelig skjedde den kvelden i Arguineguín er det retten som nå skal avgjøre, når José setter seg på tiltalebenken 21. oktober.