Munnbind-kravet i kollektivtransporten forsvinner 8. februar. Ekspertene ber sårbare grupper om å fortsette å bruke maske. Foto: Balint Koban/Shutterstock

Ekspert om sårbare grupper: –⁠ Bør fortsette å bruke maske

8. februar forsvinner påbudet om munnbind i kollektivtransporten over hele Spania. Men visse grupper bør fortsette å bruke munnbind, ifølge ekspertene.


Regjeringens helseeksperter er i stor grad enige om at munnbind-påbudet på kollektivtransporten kan fjernes, uten at dette vil få for store konsekvenser for smittenivåene. 

På torsdag kunngjorde Spanias helseminister, Carolina Darias, at påbudet forsvinner 8. februar i kollektivtransporten (+), men at maske fortsatt må brukes på apotek, sykehus og legekontor. 

– Det var en klok avgjørelse som kunne ha vært tatt tidligere. Det viktige er at så mange er vaksinert, som har gjort at vi nesten er tilbake til normalen og at vi unngår alvorlige sykdomsforløp med Covid-19, sier mikrobiolog og dekan ved universitetet i Las Palmas, María del Mar Tavío, til Canarias 7

Hun anbefaler likevel at sårbare personer fortsetter å bruke maske på kollektivtransporten, og på andre steder der mange mennesker samles. 

– Det er påbudet som forsvinner. Ingen blir hindret fra å fortsette å bruke maske, sier Tavío. 

Epidemiolog og professor i forebyggende medisin ved det samme universitetet, José Poveda, er enig med dekanus. 

– Folk i risikogruppen bør fortsette å bruke maske på eget initiativ, for å beskytte seg selv, sier Poveda til Canarias 7. 

Han påpeker at vi fremdeles ikke vet nok om risikoen ved å få Covid-19 flere ganger. 

– Nye infeksjoner i enkelte og mer mottakelige individer kan ha en negativ effekt på T-cellenivået, og disse hvite blodlegemene er der for å forsvare oss mot infeksjoner. Disse cellene er veldig viktie, forklarer Poveda. 

Rektor og epidemiolog ved universitetet, Lluís Serra, tror ikke at smittenivået vil øke betraktelig når folk kan ta buss og taxi uten munnbind. 

Han påpeker overfor Canarias 7 at Covid-19 knapt nok påvirker sykehusene for øyeblikket. Derfor tror han at påbudet også vil forsvinne på apoteker og sykehus snart. 

Debatt
Canariavisen – Nyheter fra Gran Canaria, Tenerife, Kanariøyene oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.