Ekstrem skogbrannfare på Gran Canaria


Generaldirektoratet for sikkerhet og nødsituasjoner på Kanariøyene har aktivert varsel for skogbrannfare på Gran Canaria og i hele den vestlige provinsen som følge av høye temperaturer.

For Gran Canaria gjelder i tillegg et farevarsel for temperaturer på opptil 40 grader i innlandet sør, øst og vest på øya.

Dette er den tredje hetebølgen så langt i juli på Gran Canaria, og den andre som påvirker hele øygruppen.

Et skogbrannvarsel betyr at det er totalt forbud mot all bruk av maskiner som kan fremkalle gnister, sterk varme og ild der varselet gjelder. Brannberedskapen på Gran Canaria er nå økt i tilfelle skogbranner bryter ut.

I tillegg til varmen er det også calima og sterk vind flere steder som øker faren for skogbrann over flere store områder på Gran Canaria. I fjellområdene og innlandet vil temperaturen komme opp i 30-36 grader, med muligheter for temperaturer opp i 40 grader enkelte steder.

Lav luftfuktighet

Som følge av calimaen synker også luftfuktigheten til under 30 prosent i høyden, og det har i årets første seks måneder vært langt mindre regn enn normalt.

På søndag gjelder gult varsel i øst, sør og vest på Gran Canaria, med temperaturer opp mot 36 grader. Gult varsel gjelder også i fjellet, hvor temperaturen kan komme opp i 34 grader, og det samme gjelder på Fuerteventura, El Hierro, La gomera, i tillegg til fjellområdene og vest på La Palma.

På mandag er det forventet at temperaturene vil synke noe.