Siste

Elendige forhold på utlendingsinternat - 22 personer flyktet denne lørdagen


Suppe på boks. To timer med lys i et bur. En flaske som toalett. Dette er slik Bouba husker månedene han var på et utlendingsinternatet på Gran Canaria.

Hvis du vil tisse etter midnatt i et slikt senter, må du gjøre det på en flaske. Bouba, som var innsatt på et utlendingsinternat på Gran Canaria.

Bakgrunn: 22 personer har rømt fra utlendingsinternat på Tenerife lørdag morgen

Sentrene, som skal fungere «forebyggende», har allerede møtt kritikk etter flere dødsfall. I dag tidlig, lørdag, rømte 22 personer fra et slikt interneringssenter for utlendinger på Tenerife.

Myndighetene hevder det hele er en «hendelse» og ikke et «opprør».

Disse sentrene blir opprettholdt av myndighetene i Spania, men har har møtt mye kritikk på grunn av dårlige forhold for de innsatte. Myndighetene på Kanariøyene holder fast på at disse internatene er nødvendige, men mener det bør gjøres forandringer.

Også på Gran Canaria

Interneringssenteret i Barranco Seco på Gran Canaria har vært et eksempel på dårlig drift av slike lukkede mottak.

I 2015 annerkjente innenriksdepartementet at dette senteret ikke fulgte loven. Barranco Seco har dermed vært under renovasjon i ett år, selv om arbeidet skulle vært ferdig i juni.

Fremtiden for senteret på Gran Canaria er usikker. Myndighetene på øya har kjempet hardt for at senteret ikke lenger skal benyttes som en interneringsleir for utlendinger, men heller et museum.

Eneste av sitt slag på Kanariøyene

Med Barranco Seco under renovasjon, senteret på Fuerteventura stengt fordi det mottok penger mens det var stengt, er interneringsenteret i Hoya Fría det eneste aktive på Kanariøyene.

Les også: Regjeringen har brukt 7 millioner euro på mat og medisiner til et tomt asylmottak på Fuerteventura

76 mennesker har vært innsatte på dette senteret frem til juni.

Mye kritikk

Senteret på Tenerife har allerede vært under kritikk, senest i februar i år, da flere hundre marokkanere som kom til senteret ikke fikk hjelp.

Ordføreren i Santa Cruz de Tenerife, José Manuel Bermúdez, sier situasjonen var en krise, og ba den gangen myndighetene om humanitær hjelp. Han hevdet den gangen at flyktningene ble kriminalisert, fremfor integrert.