Her slår politiet til mot frisørsalongen. Foto: Canariavisen

En frisørsalong i Arguineguín ledet menneskesmuglere


Etter en koordinert storaksjon mot menneskesmuglere ble det klart at et av de kriminelle nettverkene som står bak smuglingen av migranter til Kanariøyene holdt til rett under nesa på lokalsamfunnet hele tiden.

Lederen for smuglernettverket drev frisørsalongen Barbershop Akram i Arguineguín på Gran Canaria. Lokalet lå like ved markedsplassen og i nærheten av havna der mange båtmigranter ankommer etter å ha blitt hentet opp av redningstjenesten.

Arrangerte transport til Spania

Herfra arrangerte menneskesmuglerne transport videre fra Kanariøyene til Europa for de irregulære migrantene.

Hadde de et pass var prisen 1500 euro. Hadde de ikke pass kostet det 2000 euro, og inkluderte billett, falske pass om nødvendig og en falsk hotellreservasjon, ifølge La Razón, skriver Canarias 7.

Hjalp 4000 migranter

Fra frisørsalongen skal smuglerne ha ordnet transport til fastlandet for mer enn 4000 migranter.

Ifølge avisen var operasjonen godt organisert.

De brukte «selgere» som dro gjennom hotellene der migranter var blitt innlosjert for å tilby sine tjenester.

Politiet slo til mot en frisør, et reisebyrå, flere bedrifter og boliger i Puerto Rico og Playa del Cura på Gran Canaria samme dag. Foto: Canariavisen

Betalte i salongen

For å betale måtte migrantene dra til frisørsalongen i Arguineguín. Hadde de ikke pengene ble de sendt til en telefonkiosk der de kunne ringe slektninger i Marokko for å få penger.

Noen timer før flyet eller båten skulle gå til Spania ble migrantene samlet i frisørsalongen og sendt videre til flyplassen eller havna, der en person fra det kriminelle nettverket fulgte med migrantene på reisen.

Han skulle samle sammen de falske passene fra de som trengte det, før turen gikk tilbake til Gran Canaria der de kunne brukes på nytt.

45 pågrepet

Det skal ha blitt funnet rundt tusen pass og 300 000 euro i kontanter, samt en registreringsbok med navn og flyvninger i salongen.

Så langt er 45 personer pågrepet i storaksjonen og 17 er i varetekt. Blant disse er driverne av frisørsalongen, eieren av telefonkiosken og direktøren i et reisebyrå som holder til i Puerto Rico. Alle kommer fra Rif-regionen i Marokko, ifølge ikke navngitte politikilder.

Politiet anslår at smuglerne kan ha tjent over en halv million euro på den kriminelle aktiviteten.

Canariavisen var det første norske mediet som omtalte aksjonen.