ETTERFORSKER: Guardia Civil jobber ut fra to hypoteser om hvordan brannen kan ha startet, skriver avisen Canarias Ahora.

En pyroman eller kraftledninger: – Dette er etterforskernes hypoteser

5 min


Guardia Civil kan ikke konkludere med noe på nåværende tidspunkt, men de jobber ut fra to hypoteser, skriver avisen Canarias Ahora. Den ene er at en pyroman står bak, den andre er at kraftledninger kan ha avgitt gnister som startet brannen.

Etterforskningen er fremdeles i en tidlig fase, og etterforskere fra Guardia Civil samler inn informasjon som de håper vil gi svar på hva, eller hvem, som startet skogbrannen som har herjet i fjellene den siste uken.

Politiet jobber nå ut fra to hypoteser.

Kraftledningen

Den ene er at kabler med mellomspenning har avgitt gnister og kommet i kontakt med trær.

De samarbeider i forbindelse med dette med strømselskapene Endesa, og Red Eléctrica Española. Ingen av disse har noen indikasjoner på at en slik hendelse har funnet sted, men Endesa er enige med etterforskere om hvor brannen startet.

– Først må vi vite hva som har skjedd, og så kan vi etterforske hvem som står bak, sa en talsperson for Guardia Civil.

Guardia Civil har foreløpig avslørt veldig lite om etterforskningen sin, men ifølge avisen Canarias Ahora er altså en strømkabel som har antent brannen en av hypotesene de nå følger opp.

Samme lørdag som brannen startet skal innbyggere som bor like ved startpunktet ha observert gnister fra strømledninger over Los Pajaritos-ravinen, et område med tett vegetasjon over Valleseco.

Det gamle kanariske strømselskapet Unelco, som nå er integrert med Endesa, som igjen er eid av det italienske selskapet Enel, forsikrer i en uttalelse til avisen Canarias Ahora at de ikke har noen indikasjoner på at en slik hendelse fant sted forrige lørdag.

– Vi samarbeider som alltid med myndighetene i alle spørsmål de har, sier en talsperson for Endesa til avisen.

Tok seg inn før etterforskere

Det har blitt stilt kritiske spørsmål til Endesa, som hvorfor teknikere fra Endesa tok seg inn i området der brannen startet før etterforskere kom til stedet.

– Vi utførte jobber med teknikere, som vi ble bedt om av brannvesenet, for å koble ned linjer på grunn av mannskapenes behov, forklarer Endesa.

Det er i all hovedsak etterforskere som skal være de første på stedet så snart det er trygt, for å komme til bunns i årsaken til brannen.

– Vi kuttet ledninger der de ba oss om det, men vi var i kontakt med nødetatene i alle tilfeller, sier strømselskapet til Canarias Ahora.

– Vi har ingenting med dette å gjøre

Selv om Endesa i praksis opererer 80-90 prosent av strømnettet på øya, forsikrer også operatøren Red Eléctrica Española om at de ikke har kjennskap til noen slik hendelse i forbindelse med brannen.

– Siden vi ikke har noe med det å gjøre, vet vi ingenting om etterforskningen, sier en talsperson for selskapet til avisen.

Selskapet benekter overfor Canarias Ahora at de har noe som helst med hendelsen å gjøre.

– Vi har ingenting med dette å gjøre, insisterer selskapet, uten å gi noen flere detaljer.

Har skjedd tidligere

Hypotesen om at en strømkabel kan være ansvarlig for skogbrannen er en av mulighetene, ikke bare fordi innbyggere meldte om gnister i området, men også fordi øyrådet på Gran Canaria etterforsket nettopp dette som en årsak til skogbrann, etter brannen i oktober 2017, hvor en kvinne mistet livet.

Risikoen for at strømkabler kan føre til brann ble demonstrert senest for noen måneder siden, da øyrådet i samarbeid med skogvoktere og brannmannskaper kunne demonstrere risikoen disse utgjør.

Kuttet en palme i to

Det ble til og med laget videoer av hvordan en mellomspenningskabel kan kutte et palmetre i to, og dermed starte en brann.

Strømselskapene mente på sin side at dette var umulig, men allerede i 2016 konkluderte myndighetene med at det var over 1000 punkter på strømnettet som var såkalte «risikopunkter».

Det ble utført store forbedringer på strømnettet etter dette.

– Det var begynnelsen på løsningen, sa en talsperson for øyrådet.

Det betyr ikke at hele problemet er løst.

Endesa hevder å ha en permanent vedlikeholdsplan for alle sine strømlinjer, i tillegg til rydding av skog og vegetasjon rundt sine linjer.

Ildspåsetteren

Den andre hypotesen går ut på at skogbrannen som førte til evakueringen av 10.000 innbyggere var påtent med vilje. Som med den andre skogbrannen den siste tiden, som startet i Telde, mistenker politiet at en ildspåsetter står bak.

Politiet leter fremdeles etter den ansvarlige for skogbrannen i Telde, og som de også mistenker for å ha tent på flere tidligere branner i det samme området.

Dette er den tredje skogbrannen som har rammet Gran Canaria på kort tid. Den første brannen, som begynte i Artenara, ble påtent på grunn av uvettig bruk med en skjærebrenner. Mannen som er siktet i saken er løslatt mot kausjon.

Skogbrannen som startet forrige helg i Valleseco er fremdeles ikke under kontroll, men myndighetene er optimistiske, og tror de vil få kontroll i løpet av kort tid. Den største bekymringen nå er hetebølgen som kommer inn over øya denne helgen, med temperaturer på over 40 grader enkelte steder i fjellene.

Vil ikke kommentere

Guardia Civil er sparsomme med informasjonen foreløpig.

– Vi leter etter årsaken slik at innbyggerne kan få fred. Vi hverken kommenterer eller evaluerer hypoteser, men vi samler store mengdr informasjon, og nå skal vi jobbe i felt, sier en talsperson til Canarias Ahora.

Det eneste som er sikkert foreløpig, er at innbyggerne krever svar. De vil vite hvem eller hva som står bak, og flere har tatt til sosiale medier for å kreve en grundig og rask etterforskning.Del med dine venner!

0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *