Smittestatus på Kanariøyene

174

Aktive tilfeller

162

Døde

Engangsplast blir forbudt fra 2021

av | 26.06.2020

En rekke produkter blir forbudt å selge fra 1. juli 2021, og fra 2023 blir mange plastprodukter dyrere.

I den nye loven vil det inneføres avgifter på engangsplast i hele Spania. Målet er å begrense bruken av slike produkter, og samtidig hente inn over 700 millioner euro i skatter og avgifter.

Loven som nå er vedtatt av regjeringen omhandler avfall og forurensning, og er en del av den spanske strategien for sirkulær økonomi. Mengden avfall skal reduseres med 15 prosent innen 2030, sammenlignet med 2010-nivået.

Under en pressekonferanse tidlig i juni kunngjorde regjeringen at de nye reguleringene vil inkludere en avgift på engangsplast tilsvarende 0,45 euro pr. kilo forpakning. Bare denne avgiften alene skal hente inn 724 millioner euro til statskassa.

Mindre avfall

Strategien frem mot 2030 er en 30 prosent nedgang i bruken av slike materialer i forbrukervarer.

I tillegg til 50 prosent reduksjon i matavfallet skal den nye loven også øke resirkulering og gjenbruk til minst 10 prosent av alt avfall som blir generert i hver enkelt kommune. Effektiviteten i vannbruk skal også økes med 10 prosent, og utslipp av klimagasser skal reduseres tilsvarende 10 millioner tonn Co2.

I tråd med de nye EU-reglene skal det også bli slutt på at forbrukerprodukter har en «planlagt utløpsdato.».

Kanariøyene erklærer klimakrise – enstemmig vedtatt

 

Vann fra springen

Restauranter og utesteder blir også pålagt å tilby gjestene gratis vann fra springen fra 2023, forutsatt av at vannkvaliteten er god nok. Gjestene skal likevel kunne velge flaskevann om de ønsker dette.

Akkurat dette vil neppe påvirke Kanariøyene i stor grad, da vannet i springen på øygruppen kommer fra avsaltet sjøvann. Dette er riktignok ikke farlig å drikke, men på grunn av den lave kvaliteten på vannet anbefales det at man bruker flaskevann på øygruppen. Dette vil antakeligvis komme på glassflasker i langt større grad enn i dag.

Å sette en stopper for plastflasker har lenge vært en mål i EU-direktivet for bruk av engangsplast.

Strengere straffer

Loven vil også øke strafferammen for forsøpling, med bøter opp mot 2 millioner euro for mer alvorlige brudd. Forsøpling av naturen har lenge vært et alvorlig miljøproblem på Kanariøyene, noe Canariavisen har skrevet om flere ganger tidligere.

Gigantbot etter ulovlig forsøpling

 

Ballonger og sugerør

Lovteksten som nå er vedtatt innfører også forbud mot en rekke andre plastprodukter.

Fra 3. juli 2021 blir produkter som bomullspinner (unntatt til medisinsk bruk), engangsbestikk, spisepinner, tallerkener av plast, sugerør og rørepinner forbudt. Det blir også forbud mot ballonger, beholdere, innpakning, kopper og lokk av plastikk.

 

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

Andre nyheter:

Flyplassen på Fuerteventura skal bytte navn – får kritikk

Flyplassen på Fuerteventura skal bytte navn – får kritikk

Byrådet i Puerto del Rosario vil bytte navn på flyplassen, men møter kraftig kritikk fra flere hold. Etter at det ble klart at byrådet i Puerto del Rosario på Fuerteventura har besluttet å bytte navn på øyas flyplass fra Aeropuerto de Fuerteventura til Aeropuerto de...

Protestaksjon blokkerte for transport av flyktninger

Protestaksjon blokkerte for transport av flyktninger

Innbyggerne i Tunte på Gran Canaria forsøker å blokkere for transporten av flyktninger som skal sendes dit for å sitte i karantene. Innbyggerne krever at de returnerer de hundre immigrantene som allerede har vært der i to måneder, og ikke tar inn de nye som har...

Truer med å ta staten til retten etter flyktningkaos

Truer med å ta staten til retten etter flyktningkaos

Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, kunngjorde i går at sentrale og regionale myndigheter må komme til enighet om hvordan flyktningene skal tas hånd om når de ankommer øygruppen i småbåter. Regjeringen på Kanariøyene gjør det også klart at de er villige til å...

Tester app for å finne ledige parkeringsplasser i Las Palmas

Tester app for å finne ledige parkeringsplasser i Las Palmas

En ny app for å finne ledige parkeringsplasser i sanntid testes nå ut i Avenida Marítima i Las Palmas. SagulpaLPA Park skal informere deg om hvor det er ledige parkeringsplasser i regulerte parkeringsområder. Prosjektet testes ut i Las Palmas nå, og skal være i full...

Nå åpner campingplassene på Gran Canaria

Nå åpner campingplassene på Gran Canaria

Nå åpner øyrådet flere populære campingplasser på Gran Canaria. Til sammen har disse kapasitet til 600 personer i hytter og 93 campingvogner og bobiler. Miljødepartementet har besluttet å gjenåpne fem camping-områder i fjellene på Gran Canaria fra lørdag. Utenom de...