Er bilen din i god stand? Denne uken blir det storkontroll


Generaldirektoratet for trafikk (DGT) kommer denne uka til å utføre en rekke kontroller langs veiene for å sjekke at trafikantene har biler som er i forskriftsmessig stand.

Fra 20.-26. januar vil agenter fra DGT utføre storkontroller langs veiene for å sjekke at bilene er i god stand. Spesielt fokus vil det være på dekk, lys, frontvindu, bremser, og andre bevegelige deler i bilens maskineri.

Guardia Civil har lenge sett med bekymring på antallet ulykker hvor eldre biler i dårlig stand er involvert, og sier godt vedlikehold er essensielt for å bekjempe ulykker.

Både Guardia Civil sitt trafikkpoliti, det lokale, og det regionale politiet vil delta i kampanjen.

DGT skal benytte seg av kontroll-systemer de har installert langs veiene, inkludert 30 kameraer som leser av nummerskilter automatisk, for å sjekke at biler har godkjent EU-kontroll. I følge forrige måling som ble utført hadde 1,64% av bilene manglende godkjenning.

Også dekkene skal få gjennomgå en kontroll. Mønsterdybden bør være minst 3 mm., i tillegg til at lufttrykket skal være optimalt. Det må presiseres at dette gjelder vinterdekk, så lokale regler kan gjelde der dette ikke brukes. Anbefalt mønsterdybde i Eu for sommerdekk er 1,6 mm. I følge DGT kjører rundt 5% av bilene på veien uten gode nok dekk.

Også bilens og sjåførens dokumentasjon vil sjekkes i kontrollene.

Vi opplyste tidligere at anbefalt mønsterdybde på dekk er 3 millimeter. Dette gjelder vinterdekk, og ikke sommerdekk. Lokale regler kan gjelde i områder hvor vinterdekk ikke er i bruk, slik som på Kanariøyene. Forhør deg med politi eller din nærmeste ITV-stasjon hvis du er i tvil. Saken er oppdatert med ny informasjon.