Siste

Er disse egentlig dyrest? Vi har testet!

Hvis du har betalt med kort eller forsøkt å ta ut penger i minibanker på ferie, har du kanskje betalt for mye. Dette er valuta- og gebyrfellene du bør unngå.


De fleste av oss har blitt bedt om å velge mellom euro eller norske kroner på betalingsterminaler og i minibanker. Andre ganger blir vi presentert med kryptiske spørsmål om konvertering. Spesielt minibanker er fæle til dette, i et håp om at du skal velge feil. Det tjener de nemlig grovt på.

– Mitt klare råd er alltid å velge EUR, aldri NOK, når du får spørsmål om i hvilken valuta du skal belastes for uttaket. Blir du spurt om «Conversion» eller «No conversion» ved uttak, velger du alltid «No conversion», forklarer forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1, til Canariavisen.

– Grunnen er at da får du best vekslingskurs. Omregningen blir da gjort til norske kroner med den offisielle vekslingskursen. Velger du NOK eller «Conversion» er det eieren av minibanken som fastsetter vekslingskursen, og det lønner seg sjelden eller aldri for deg, sier Gundersen.

Han legger til at det samme gjelder i butikker og på restauranter.

– Jeg har aldri opplevd at du får en bedre kurs i butikken eller restauranten enn den offisielle vekslingskursen, understreker forbrukerøkonomen.

Velg riktig minibank

Minibankene legger også på gebyrer om du velger å ta ut i euro. Og velger du feil minibank, kan det raskt bli dyrt.

Mange tror at det er de frittstående minibankene som er gebyrverstinger. Disse står på hvert gatehjørne i turistområdene. De mest utbredte er fra Euronet, og kan gjenkjennes på den blå og gule fargen.

Men stemmer egentlig dette?

Vi har sett nærmere på hva det koster å ta ut penger i flere ulike minibanker i turistområdene, sør på Gran Canaria. Og svaret vil kanskje overraske deg.

Minibank Pris for 20 euro (inkl. gebyrer)
Euronet (frittstående) 260,33,- kr
Santander (bank) 293,48,- kr (dyrest)
Caixa Bank (bank) 244.57,- kr (billigst)
BBVA (bank) 282,61,- kr
CashZone (frittstående) 249,46,- kr

I vår test har vi brukt Bank Norwegian sitt kredittkort. Dette har et valutapåslag på 1,75% når man velger å ta ut i lokal valuta, slik vi gjorde, men har ellers ingen gebyrer for kontantuttak i utlandet.

Kortet benytter Visa sin veksklingskurs, som på testdagen, 4. oktober, var 217,39,- kr, inkludert 1,75% i valutapåslag. Med andre ord ryker alt over dette beløpet med til gebyrer i den enkelte minibank.

Det er viktig å påpeke at gebyrer og valutapåslag vil avhenge av banken din, selv om de benytter Visa og Mastercard sine kurser når du velger å ta ut i EUR.

Resultatene

Overraskende nok var det Santander som stakk av med den lite gjeve prisen som gebyrverstingen i vår test. Dette er en helt vanlig bank, og ikke en av de frittstående minibankene det ofte advares mot.

Her kostet 20 euro oss hele 293,48 norske kroner, som betyr at banken slukte til seg 76 kroner i gebyr.

På en god andreplass kommer BBVA – enda en helt vanlig bank – som nappet til seg 65 kroner i gebyrer.

Santander sine minibanker er dyrest. Foto: Shutterstock

I den andre enden av skalaen finner vi Caixa Bank, som er desidert nærmest Visa sin veksklingskurs. Her ble vi trukket rett i overkant av 27 kroner for uttaket.

Ser vi på de to frittstående minibankene i testen – Euronet og CashZone – er disse langt fra verstingene. Hos Euronet kostet uttaket oss 43 kroner, mens CashZone er blant de billigste med 32 kroner i gebyr.

Igjen: dette er gebyrene når du velger EUR/No conversion. Valutapåslagene om du velger NOK/sier ja til konvertering, er ofte på svimlende 10 - 15%, spesielt i de frittstående minibankene.

De fryktede Euronet-minibankene er faktisk ikke gebyrverstinger, så lenge du velger lokal valuta når du tar ut penger. Foto: Shutterstock

– Overraskende

Med vår test er det altså ikke klart at du bør velge en minibank tilknyttet bankkontor, når du skal ta ut penger i utlandet.

Resultatene overrasket ikke bare oss, men også forbrukerøkonomen. I likhet med de fleste av oss, var oppfatningen at de frittstående minibankene er gebyrverstinger.

– Det var jo overraskende funn og et spennende resultat, sier Gundersen, og fortsetter:

– Undersøkelsen Canariavisen har gjort viser at gebyrsettingen fremstår som ganske tilfeldig og uoversiktelig. Hvis det er mulig, er det smart å sjekke hvor stort gebyret er for uttak av euro. I praksis er det veldig upraktisk, siden gebyret dukker opp først rett før du bekrefter uttaket i minibanken, sier Gundersen.

Santander ønsker ikke å kommentere at de ble dyrest i vår test, men bankens pressekontor påpeker overfor Canariavisen på telefon at de fleste tar ut mer enn 200 euro når de er på ferie, og at gebyret kun utgjør 2% av beløpet hvis man tar ut 300 euro.

Dette forandrer ikke det faktum at Santander har det høyeste gebyret for uttak, også om du tar ut større beløp og velger EUR/No Conversion.

Testvinneren, Caixa Bank, har ikke besvart våre henvendelser. Det har heller ikke Euronet.

Unngå mange uttak

Gundersen har et klart tips for å spare mest mulig på gebyrene når du skal ta ut penger i ferien.

– For å være sikret lavest mulig gebyr, oppfordrer jeg til å gå i minibanken så sjeldent som mulig. Det er opplagt mye å spare på å ta ut euro bare en gang i løpet av oppholdet, i stedet for å ta ut småbeløp hver dag. Aller lavest gebyr blir det selvsagt av å la være å bruke kontanter og heller bare bruk kort ved betaling, sier han.

Og Magne Gundersen har regnestykket som beviser det. Hadde vi gjort ett uttak på 100 euro ville vi ha spart hele 216 kroner i gebyr om vi valgte den billigste minibanken i testen, sammenlignet med fem uttak på 20 euro. I den dyreste hadde vi spart 167 kroner.

Betal med kort

Forbrukerøkonomen er ikke i tvil om at det lønner seg å betale mest mulig med kort når du er i utlandet. Tidligere var det mange steder som ikke godtok kort, men i dag tar nesten alle seriøse butikker og utesteder kort i Spania og på Kanariøyene.

– Sist jeg var i Spania, en drøy uke i august, var det bare ved én anledning jeg hadde behov for kontanter. Det var for leie av solseng på stranden. Ellers brukte jeg bare kort, sier Magne Gundersen.

Han understreker at det kan være greit å ha litt kontanter når du er på ferie, men du trenger ikke mye. For Gundersen er det også et spørsmål om sikkerhet.

– Det å ha noen euro i lommeboka er selvfølgelig alltid kjekt. Men ikke gå rundt med for mye cash. Mister du lommeboka er pengene tapt for alltid, mens pengene på konto ikke forsvinner selv om du mister kortet, avslutter han.