Er du i tvil om du skal reise? Dette dekkes av reiseforsikringen


Norges største reiseforsikringsselskap, Europeiske Reiseforsikring som er en del av If, mottar nå daglig i overkant av 1000 henvendelser som omhandler coronavirus.

– De aller fleste henvendelsene vi mottar er knyttet til frykt rundt kommende reiser, sier Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring til Canariavisen torsdag.

Mange ønsker å rådføre seg om kommende reiser, og vil gjerne få råd om de kan reise, eller helst bør holde seg hjemme, og naturligvis hva reiseforsikringen eventuelt dekker.

Følger situasjonen nøye

– Vi er tydelige på at vår rolle ikke er å avgjøre om folk skal reise eller ikke. Vi forholder oss til én instans, og det er norske myndigheter gjennom Utenriksdirektoratet og Folkehelseinstituttet. Det er de som har forutsetninger til å bedømme hvor det er trygt å reise eller ikke, og utsteder reiseråd og anbefalinger. Vår oppgave er å sørge for at kundene våre er ivaretatt, og at de vet hva som dekkes og ikke, men vi kan ikke bestemme om de skal reise, opplyser han.

Europeiske Reiseforsikring og kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland mottar fire ganger så mange henvendelser som vanlig, og ber om at forståelse for at de behøver ekstra tid på å møte alle henvendelser.

Vurderes fortløpende

Europeiske Reiseforsikring justerer fortløpende sin dekning, etter myndighetenes anbefalinger. Det vil si at planlagte reiser til områder Folkehelseinstituttet har utstedt reiseråd til, vil bli omfavnet av reiseforsikringen. Mens endringer i planlagte reiser til andre områder må dekkes av egen lomme. Det vil si at reiser til og fra Kanariøyene per tidspunktet blir dekket av reiseforsikringen, grunnet at norske myndigheter fraråder å reise ut av landet, samt har bedt norske borgere på ferie i utlandet om å vurdere å returnere så raskt de kan.
Les også: Nå må du i karantene etter Gran Canaria-ferien
Torsdag 12. mars la Helsedirektoratet ned en rekke tiltak i forbindelse med Coronaviruset, blant annet at helsepersonell som jobber med pasientbehandling ikke for lov å reise utenlands. Disse vil få sine kostnader kompensert. 

Den enkeltes ansvar

Folkehelseinstituttets reiseråd er forøvrig ikke et pålegg eller en restriksjon. Reiseråd er nettopp kun et råd. Norske myndigheter kan aldri garantere for at reiser eller opphold er trygt å gjennomføre, og Folkehelseinstituttet påpeker at den enkelte selv må ta ansvar for å holde seg oppdatert på situasjonen i området en befinner seg, eller ønsker å reise, og følge tips om forebyggende tiltak under opphold i utlandet.