Illustrasjon: Envato Elements

Europeisk smittevernbyrå mener vaksinerte kan droppe munnbindet


Det europeiske smittevernbyrået ECDC har publisert en guide til EUs medlemsland om nedtrapping av smittevernkrav til den vaksinerte delen av befolkningen.

I dokumentet står det at ECDC mener grupper på inntil to husstander hvor alle er fullvaksinerte kan droppe munnbindet og avstanden, ifølge radiokanalen Cadena Ser.

I små grupper

Dokumentet foreslår også at en vaksinert person som møter uvaksinerte personer de bor sammen med kan droppe munnbind og maske så lenge ingen er i risikogruppene for alvorlig coronasykdom.

ECDC understreker at de fortsatt anbefaler landene munnbindkrav på offentlige steder der mennesker samles og på reiser, også etter at man er vaksinert.

Lovpålagt i Spania

I Spania er det foreløpig et krav om bruk av munnbind på alle offentlige steder til enhver tid. Unntak gis i enkelte regioner, slik som på Kanariøyene, der du kan ta av deg munnbindet når du soler deg på stranda.

Det er også lov å ta av seg munnbindet for å spise og drikke på utesteder.

Brudd på kravet om munnbind, for eksempel hvis du har det under nesa på offentlig sted, er bøter fra 100 - 3000 euro.

Kan slippe karantene og coronaprøver

Teksten foreslår også at vaksinerte personer kan slippe karantene og coronaprøver når de reiser eller jobber.

Dokumentet skal ifølge radiokanalen Cadena Ser basere sine anbefalinger på forskning fra land med en høy andel vaksinerte, slik som Storbritannia og Israel.

ECDC mener ifølge rapporten at risikoen for smitte er minimal mellom vaksinerte personer, men understreker at muterte virusvarianter må vurderes, ettersom disse kan øke faren for smitte selv om man er vaksinert i visse tilfeller.

Foreløpig er dette altså bare en guide fra det europeiske smittevernbyrået, og hvert EU-land står fritt til å følge denne eller ikke.