Siste
Norwegian og fem andre lavprisselskaper får passet sitt påskrevet av forbrukerorganisasjonen OCU. Foto: j.chizhe/Shutterstock

Får ikke ta betalt for håndbagasje

Til tross for EU-vedtak og flere dommer i Spania, fortsetter flere flyselskaper å ta seg betalt for håndbagasjen. Med nye EU-regler kan det bli slutt på dette.


21. september godkjente Europaparlamentet en begjæring om at alle flyselskaper må slutte å ta betalt for håndbagasje. 

Til tross for vedtaket og flere dommer i Spania, fortsetter flere flyselskaper å ta seg betalt for håndbagasjen. 

I august i år åpnet forbrukerdepartementet i Spania en disiplinærsak mot flere lavprisflyselskaper, inkludert Ryanair, easyJet, Vueling og Volotea. 

Også Norwegian har fått hard medfart, blant annet av den mektige forbrukerorganisasjonen OCU i Spania. 

Og faktum er at spanske lovgivere mener håndbagasje er en uunnværlig gjenstand. Dermed har ikke flyselskapene lov til å ta seg betalt ekstra. 

Ifølge luftfartsloven i Spania, og da spesifikt paragraf 97, skal bagasje være inkludert i billetten. 

Problemet er imidlertid at hvert flyselskap kan sette vekt- og volumbegrensninger selv. Noen av disse begrensningene anses imidlertid som utilstrekkelige. 

Om du blir avkrevd gebyr for håndbagasje i Spania, kan du klage direkte til selskapet, forbrukermyndighetene i din region, eller det europeiske forbrukersenteret i Spania. 

I Spania kan du også saksøke flyselskapet, og så lenge kravet er på under 2000 euro trenger du ikke advokat. Det er også gratis, men mer komplisert enn en vanlig klagesak. 

Misbruk av flyselskaper

I 2022 dømte tre spanske domstoler Ryanair for å ta betalt for håndbagasje. Den spanske domstolen anså denne praksisen som misbruk og bekreftet at håndbagasje er essensielt for reisende og kostnadene for den bør være inkludert i billettprisen.

Til tross for disse fordømmelsene kan flyselskaper fortsatt ta betalt for innsjekket bagasje, da den ikke anses som essensiell og kan føre til ekstra drivstoffkostnader.

I tillegg har Forbrukerdepartementet straffet selskapene for ikke å tillate kontantbetalinger på flyplasser og for å ta betalt for at barn og voksne skal få sitte sammen. 

 

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.