Fanget nesten 2000 slanger i fjor


Prosjektet #StopCulebraReal (stopp kongesnoken red.anm.) har fanget inn 1990 californiske kongesnoker på Gran Canaria i 2020. Det er en økning på 903 slanger fra året før.

Den invaderende slangearten er en trussel mot det lokale dyrelivet på Kanariøyene, og prosjektet er finansiert av den kanariske regjeringen og øyrådene.

Minister for det grønne skiftet på Kanariøyene, José Antonio Valbuena, understreker viktigheten av å holde kontroll på den invaderende arten i en pressemelding fra kanariske myndigheter.

Tips og samarbeid fra publikum

Her understreker de at tips og samarbeid fra publikum har vært avgjørende for økningen i antallet slanger som ble fanget i fjor.

– I 2020 økte antallet slanger som ble fanget takket være innbyggere, som stod for 41% av totalen, forklarer Valbuena.

Prosjektet #StopCulebraReal har fanget inn totalt 9134 slanger på Gran Canaria siden det ble startet. 4333 fanger har blitt fanget inn av spesialtrent personell, og 4801 takket være innbyggere.

Ikke ta i slangen

Men skulle du komme over et californisk kongesnok skal du ikke ta i slangen, selv om den ikke er giftig:

– Finner du en californisk kongesnok råder vi til at du ikke håndterer den med hendene, selv om den ikke er giftig, og holder den fanget frem til teamet fra kontrollprosjektet kommer frem, forklarer Valbuena.

Kommer du over en slik slange er det greit å vite at den overhodet ikke utgjør noen fare for mennesker. Du kan likevel ringe nødsentralen på 112 hvis du er i tvil, og på telefon 608 098 296 for å komme i kontakt med kontrollprosjektet.

Den californiske kongesnoken ble først oppdaget på Gran Canaria i 1998, og i 2007 ble det bekreftet at den spredde seg fritt i naturen øst på øya. Slangene ble trolig introdusert til økosystemet i forbindelse med at de har vært populære kjæledyr.

Salg, transport og å ha californisk kongesnok som kjæledyr er forbudt.