Fant mikroplast i drikkevarer
Dette er verstingen.
En ny studie har påvist mikroplast i alle drikkevarer på flaske som ble analysert av forskere fra Universitetet på La Laguna (ULL) og Fisabio.
Forskerne analyserte konsentrasjonen av mikroplast og andre partikler i 73 drikkevarer fra kjente merkevarer i det spanske markedet.
Dette inkluderer 15 mineralvann, 15 øl, 15 viner, 15 brus og 13 andre produkter som sportsdrikker, energidrikker, juice og te.
Produktene var pakket i plastflasker, glass, bokser og kartonger.
– Forekomsten av mikroplast i mat er godt dokumentert, men vi ønsket å se hva vi kunne finne i drikkevarer fra det spanske markedet, sier forsker Javier Hernández Borges fra AChem ved ULL.
Han ledet doktorgradsarbeidet til Cristina Socas-Hernández, som er hovedforfatter av studien publisert i tidsskriftet 'Food Chemistry'.
Studien fant totalt 1521 partikler med en gjennomsnittlig konsentrasjon på 42 partikler per liter i de 73 undersøkte drikkevarene.
Øl hadde den høyeste konsentrasjonen med 95,5 partikler per liter, fulgt av vin (73,5 partikler/liter), sportsdrikker, energidrikker og te (27,3 partikler/liter) og brus (22,5 partikler/liter). Vann hadde lavest konsentrasjon med 7,2 partikler per liter.
Størstedelen av partiklene som ble funnet i drikkevarene stammer fra klær.
– Det dreier seg om cellulosepartikler som kan være naturlige, som bomull eller lin, og semi-syntetisk cellulose, klassifisert som mikroplast, sier Hernández.
Studien spesifiserer at mellom 14% og 22% av partiklene som ble funnet er mikroplastikk bestående av polyester, polyetylen, polypropylen, polyamid og polyuretan, blant andre polymerer.
Mellom 77% og 86% er cellulosepartikler, en kategori som omfatter både naturlige, semi-syntetiske og syntetiske partikler.
Basert på funnene har forskerne beregnet det estimerte daglige inntaket av mikroplastikk gjennom drikkevarer.
For barn er vann hovedkilden til inntak, med 0,050 partikler per kilo kroppsvekt per dag.
– Det er ikke nok forskning på konsentrasjonene som kan påvirke helsen vår. Det er viktig å fortsette å undersøke hvilken grad av toksisitet inntak av mikroplastikk kan føre til, sier Hernández.
Han påpeker at det foreløpig ikke finnes noen lovlige grenser for disse konsentrasjonene.
Denne studien er en av få utført i Spania på mikroplastikk i drikkevarer, bortsett fra en studie ledet av Universitetet i Alcalá de Henares på vannforsyning, der ULL også deltok.
– Sammenlignet har vi sett at konsentrasjonene av mikroplastikk i springvann er lavere enn i flaskevarer, avslutter forskeren.