Siste

Fem «svarte flagg» til Kanariøyene for dårlig miljøforvaltning


Miljøvernorganisasjonen Ecologistas en Acción har tildelt Kanariøyene fem «svarte flagg» for dårlig miljøforvaltning. Disse går til sanddynene i Corralejo, Islote de Lobos, Playa de la Nea, Fonsalía-havna og La Tejita, melder organisasjonen.

Ecologistas en Acción har undersøkt nesten 8000 kilometer langs den spanske kysten for å identifisere de med mest forurensning eller dårlig miljøforvaltning.

Denne tildelingen kommer bare dager etter at Canariavisen kunne melde at to strender på Kanariøyene er blant de verste på vannkvalitet i Spania, ifølge en rapport fra det europeiske miljøbyrået EEA.

I Las Palmas-provinsen er det sanddynene i Corralejo og Islote de Lobos på Isla de Lobos som får tildelt «svart flagg» – begge tilhørende Fuerteventura. Ifølge organisasjonen truer hotellkomplekset som bygges ved kysten i Corralejo både selve sanddynene og økossytemet i området, inkludert livet i havet rundt det maritime konserveringsområdet. Kanariøyenes regjering har også kritisert flere hoteller for dårlig miljøforvaltning i forbindelse med utslipp av kloakk og avfall i havet.

Islote de Lobos regnes som et naturreservat. Utslipp av kloakk i vannet er et stort problem her, og Kanariøyenes regjering har selv påpekt disse utfordringene.

Kloakk, avfall og bygging i naturreservater

I Santa Cruz de Tenerife tildeler organisasjonen sitt svarte flagg til La Nea og Radazul-stranda, Fonsalía-havna og konstruksjonen av et nytt femstjerners  hotell på La Tejita-stranda.

Ved La Nea og Radazul-strendene er utslipp at kloakk og avfall et stort problem som fremdeles ikke er løst. Femten tilfeller av ulovlig forurensning etterforskes i dag av Europakommisjonen, og kan medføre bøter på flere millioner euro. Området mangler fremdeles god infrastruktur for avløp flere steder, og blant annet bruker flere hoteller og komplekser i området fremdeles septiktanker.

For det tredje året på rad får også Fonsalía-havna i Guía de Isora tildelt svart flagg. Ifølge miljøvernorganisasjonen vil byggingen av den nye havna føre til konserveringsproblemer for store deler av området, og kan spesielt gå ut over dyrelivet i havet ettersom båttrafikk utgjør en fare for hvaler og andre dyr.

Protestanter klatret opp i kraner

På Tenerife går også et flagg til konstruksjonen av det nye femstjerners hotellet i La Tejita, som er den største og siste naturlige stranda på øya. Strandlinjen ligger ved foten av naturreservatet Montaña Roja. Området er erklært et spesialbeskyttet område for fugler og et konserveringsområde som en del av det europeiske Natura 2000-nettverket.

Canariavisen har tidligere skrevet om protestanter som har klatret opp i kraner for å stoppe konstruksjonen av dette hotellet for kort tid siden.

Forsøker å redde sanddynene i Maspalomas

Utdelingen av svarte flagg til flere av Kanariøyene kommer samtidig som øyrådet på Gran Canaria tar videre grep for å redde sanddynene i Maspalomas. Denne prosessen er nå inne i fase 2.

De berømte sanddynene strekker seg over et så stort område at det har fått status som ørken, i tillegg til å være beskyttet som naturreservat. Gjennom flere år har likevel sanddynene krympet. Øyrådet har derfor etablert et prosjekt for å fordele sand fra Punta de la Bajeta i Playa del Ingles. 60 000 tonn sand ble i fase 1 av prosjektet flyttet, og det ble plantet vegetasjon som skal bidra til å holde sanden på plass.

Nå skal vitenskapelig informasjon om prosjektet samles inn, og håpet er at prosjektet skal hjelpe forskere med å regenerere en naturlig dynamikk i sanddynesystemet. I tillegg jobbes det med å fjerne plantearter som ikke hører hjemme i området. Invaderende fisk skal også fjernes, noe som prosjektet langt på vei har lykkes med.

Takket være det lange portforbudet har store deler av sanddynene også fått tilbake sitt naturlige utseende, etter å ha blitt trampet ned av de mange tusen turistene og fastboende som besøker området hvert år.