Siste

FHI: –⁠ Spania kan bli «rødt» i slutten av denne uka


Den siste tiden har smitten i Spania økt på lengst nord i landet. Det har ført til at antallet smittede pr. 100 000 innbyggere har oversteget FHI sitt krav for å være på den grønne lista.

FHI skriver mandag kveld i en pressemelding at den økte smitten kan føre Spania over på den røde lista innen få dager dersom det ikke skjer endringer.

– Det betyr at reisende fra Spania til Norge kan måtte gå i 10 dagers karantene ved hjemkomst når nye reiseråd presenteres fredag. Nordmenn som er på reise i de aktuelle områdene må følge lokale råd, og oppføre seg slik at de har minst mulig risiko for selv å bli smittet, sier overlege Are Stuwitz Berg i FHI.

Ikke tilbakevirkende karantene

FHI skriver at karanteplikten ikke vil ha tilbakevirkende kraft, og at den vil gjelde fra det tidspunktet Spania eventuelt havner på den røde lista på fredag.

De siste dagene har smitten økt på i de nordlige regionene i landet, mens smittetallet både sør på fastlandet og på Kanariøyene fortsatt er lave.

– Vi har gjort en vurdering av smittesituasjonen i Spania, og reiserådene vil bli vurdert av regjeringen i slutten av uka. Men vi ønsker allerede nå å gjøre reisende oppmerksomme på at Spania kan bli rødt dersom det ikke skjer endringer frem til da, sier overlege Are Stuwitz Berg.

– Økt risiko for smitte

FHI skriver at alle bør vurdere om de skal reise basert på de generelle reiserådene, ettersom situasjonen raskt kan endre seg mens man er i utlandet.

– Vi legger ellers vekt på de generelle reiserådene; alle bør vurdere om de skal reise, all reise vil kunne innebære en økt risiko for smitte og situasjonen dit du reiser kan endre seg raskt. Derfor må alle sette seg godt inn i forholdene lokalt. Spesielt personer i risikogrupper må nøye vurdere reiser, sier Are Stuwitz Berg.

Under smittegrensen på mandag

Til tross for den dystre spådommen viser ferske tall fra Det europeiske smittevernbyrået ECDC at Spania igjen er under grensen FHI har satt for å tillate reiser uten karanteneplikt.

Denne mandagen har Spania 18 nye smittetilfeller pr. 100 000 innbyggere de siste 14 dagene, skriver VG. Likevel er dette meget nært grensen, og på søndag var Spania på 20,7 nye smittetilfeller pr. 100 000 innbyggere de siste to ukene.

– Vi følger med på situasjonen i Spania. Tallene vi opererer med har en stabil utvikling, sa Karin Nygård, seniorrådgiver ved FHI til VG lørdag.