Siste

FHI: Trygt å reise til Kanariøyene


Mange sitter fremdeles på gjerdet når det kommer til å dra på ferie utenfor Norge, til tross for oppdaterte reiseråd fra UD.

Basert på svar fra Canariavisens lesere i kommentarfeltet på Facebook ser det ut til at rundt 7 av 10 velger å ikke reise til Kanariøyene i 2020 som følge av coronaviruset.

Dette stemmer også godt overens med tall fra Gjensidige, hvor 7 av 10 svarer at de har endret reiseplanene sine som følge av pandemien, ifølge en undersøkelse utført av Ipsos. Likevel er det mange som ville reise men fikk turen kansellert som følge av smittesituasjonen. Det er sannsynlig at mange av disse nå frykter en lignende situasjon igjen, dersom de velger å reise utenlands mens pandemien pågår.

FHI: Trygt å reise til Kanariøyene

Kanariøyene har gjennom hele pandemien vært relativt trygt, og med langt lavere smittetall enn på fastlandet. Vi tok kontakt med Folkehelseinstituttet for å høre hvordan de mener smittesituasjonen er for øyeblikket.

Anser dere det som trygt å legge ferien til Kanariøyene på nåværende tidspunkt?

– Ja. Dette er spansk territorium som inngår i rekken av såkalt «grønne» land som det nå er åpnet opp for å reise til. Ved retur til Norge er reisende fritatt karanteneplikt. Smitterisikoen vil aldri være null, heller ikke her i Norge. Har man symptomer skal man ikke reise, men være i isolasjon til man er frisk, sier fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet til Canariavisen. 

Lav smitterisiko

Anser dere smitterisikoen på Kanariøyene som lav?

–  Ja, ellers hadde ikke Spania vært på listen det nå er åpnet opp for. Det er likevel nødvendig å lytte til lokale helsemyndigheters råd og spesielt dersom det skulle bli lokale utbrudd der du er. Rådene om å holde avstand og god hoste- og håndhygiene gjelder både dit du reiser som her i Norge, forklarer Forland. 

Mange er bekymret for at reiserådene skal endre seg mens de er i utlandet. Dersom situasjonen skulle forverre seg på fastlandet vil det også påvirke reiserådene for Kanariøyene.
Dette betyr de nye reiserådene for reiseforsikringen
 

Endringer i smittesituasjonen

Dersom situasjonen skulle utvikle seg negativt på fastlandet, vil det påvirke deres reiseråd til Kanariøyene også? 

– Ja slik er det, også for reiser til andre spanske øygrupper som for eksempel Balearene. De landene i Europa som det nå er åpnet opp for å reise til gjelder på landnivå og ikke på regionsnivå. Dersom situasjonen på landnivå endres, og det blir «rød» kode for landet, vil dette også gjelde for øygruppene. Vurderingen kan gjøres på regionnivå når det er mulig for helsemyndighetene å gjøre gode og helhetlige smittevernfaglige vurderinger om smittepresset i enkeltregioner. Per nå gjelder dette kun for nordiske land, sier Forland.