Siste

Fikk 22 tonn mat –⁠ frivillige i full sving i Arguineguín


Denne uken fikk den frivillige organisasjonen Nabohjelpen et etterlengtet tilskudd av matvarer, fra matbanken i Las Palmas.

På fredag fraktet tre lastebiler 22 tonn med livsnødvendig hjelp til fattige familier, sør på Gran Canaria.

Koordinator Jenni Hymoff Koeppel viser oss rundt. Organisasjonen hennes sørger for at rundt 650 vanskeligstilte får mat på bordet, hver uke.

Disse familiene har ofte blitt fanget i kommunens byråkrati, og må vente flere uker på offentlig hjelp.

– Systemet er idiotisk. De skjønner ikke at folk må spise hver dag, sier Koeppel oppgitt.

Jenni Hymoff Koeppel, da hun viste frem det nye lokalet til Nabohjelpen.

Mistet jobbene

De fleste som kommer til Nabohjelpen har mistet jobben på grunn av pandemien, forklarer hun.

– De mistet jobbene sine. I 2008 var det finanskrisen og mange bedrifter stengte. Nå er det Covid-19. Mange hoteller, butikker og restauranter måtte stenge, og flere kommer ikke til å åpne igjen. Flere kunne ikke overleve uten inntekt. De måtte fremdeles betale trygdeavgift på sine ansatte, og mange har gått konkurs.

Om en familie først får hjelp fra kommunens sosialtjeneste, varer denne bare i tre måneder. Deretter må de på nytt søke, og vente i ukesvis.

Koeppel forklarer at den lokale maten ikke holder. Hjelpen fra Matbanken avhenger av hvor mange familier som har dokumentert hjelpebehov, og danner hovedgrunnlaget for det som deles ut.

– Dette skal vare til januar eller februar. Vi aner ikke om det gjør det. Vi gikk tom for mat fra EU for to uker siden, så vi har bare delt ut donert, lokal mat.

Avhengige av donasjoner

Samtidig er også donasjoner av mat under innsamlingsaksjoner et viktig bidrag. Når det er tomt for mat fra EU er det disse donasjonene som holder liv i de som har havnet utenfor.

Nabohjelpen er også avhengige av pengedonasjoner. Mange av disse donasjonene forsvant når utlendinger reiste hjem under coronakrisen.

En norsk veldedig organisasjon, Nabohjelpens Venner, ble opprettet av nordmenn på Gran Canaria og i Norge, for å gjøre det enklere å donere hjemmefra.

Fra alle verdenshjørner

Da Canariavisen besøkte de nye lokalene til Nabohjelpen i Arguineguín, ble vi møtt av en stor flokk frivillige fra alle verdenshjørner.

De trår til ved behov, og det er det virkelig når tusenvis av melkekartonger, hermetikk og andre matvarer skal lastes av.

– Vi er veldig internasjonale her. Vi har folk fra Venezuela, Spania, Kanariøyene og Nigeria.

Heller ikke de hjelpetrengende er utelukkende kanariske. På lista over mottakere står både briter og nordmenn, som har havnet i vanskeligheter på Gran Canaria.

Må leie lastebiler selv

Denne gangen hadde Nabohjelpen leid inn profesjonelle for å frakte matvarene fra Las Palmas, der matbanken holder til.

I tillegg stilte redaktøren i The Canary News gladelig opp for å hjelpe som sjåfør. Inne i lokalet stimet frivillige sammen for å stable produktene.

Edward Timon er redaktør for den engelske avisa The Canary News og driver av The Canary TV. Foto: Canariavisen

– Vi måtte leie lastebiler, for kommunen nekter å stille opp med det.

Problemer med Mogán kommune

Og de frivillige hos Nabohjelpen har fått erfare at kommunen er lite samarbeidsvillige ved flere anledninger.

I fjor ble organisasjonen kastet ut av lokalene de disponerte av Mogán kommune.

Kommunerådet la en rekke beviselig falske påstander om dårlig hygiene og manglende samarbeidsvilje til grunn for utkastelsen.

Da kommunen avgjorde at Nabohjelpen skulle kastes ut, ble det arrangert sultestreik blant lokale innbyggere i Arguineguín. Foto: Canariavisen

Canariavisen fikk den gangen innsyn i dokumentasjon fra både EU og matbanken i Las Palmas, som viste at disse påstandene ikke var korrekte.

Likevel ble organisasjonen kastet ut 17. september 2020.

Ironisk nok var dette den internasjonale dagen for bekjempelse av fattigdom.

Som et resultat av dette må organisasjonen nå betale dyr leie – penger som aller helst skulle gått til mat, ifølge Koeppel.

Mange innbyggere stilte opp for å vise sin misnøye med kommunens avgjørelse. Sultestreiken varte i 17 dager.