Siste
Hvalhai har blitt observert ved Kanariøyene. Den er ikke farlig for mennesker, men veldig diger! Faktisk er det verdens største fisk. Foto: Abe Khao Lak, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Finnes det hai på Kanariøyene?

Finnes det hai på Gran Canaria? Er de farlige? Det er spørsmål vi får ganske ofte. Kanariøyene er ikke bare kjent som et populært feriested, men er også hjem til en rekke arter av haier.


Kanariøyene er et populært turistmål, viden kjent for sine vakre hvite, svarte og brune sandstrender, vulkaner, og feriebyer som har alt.

Men det er også et område rikt på marint liv, inkludert flere arter av haier.

Canariavisen får ofte spørsmål om det finnes hai på Kanariøyene – og om disse kan være farlige for mennesker. 

Hai på Kanariøyene – kort forklart: 

  • Ja, det finnes hai på Kanariøyene, inludert på Gran Canaria. De fleste er ikke aggressive og lever langt unna kysten. 
  • De vanligste haiene rundt Kanariøyene er havengler og hammerhai. Ingen av disse pleier å komme nært kysten. 
  • Hvithai og tigerhai har blitt observert på Kanariøyene før, men det er ytterst sjelden og disse haiene er langt fra kysten. 
  • Det er trygt å bade på Kanariøyene, så lenge du følger instruksjoner, skilting og flaggvarsling ved strendene. Som alltid må du utvise sunn fornuft for å holde deg trygg. 

Finnes det hai på Gran Canaria?

Haier utgjør en del av det marine økosystemet rundt øyene. Noen av de mest utbredte haiartene man kan finne rundt Kanariøyene er havengler og hammerhai, men også hvithai og tigerhai har blitt observert rundt øygruppen en sjelden gang.

Andre haiarter, som brugde, makrellhaier, og hvalhaier (verdens største nålevende hai) har blitt observert ved Kanariøyene.

Og har du sett filmen The Meg kan det være morsomt å vite at det har blitt funnet fossiler etter Megalodon ved Kanariøyene (+). Den veide opptil 100 tonn! 

Er det hai på Gran Canaria?

Gran Canaria er kjent for å ha en stor bestand av havengler, men de kommer ikke i nærheten av strendene eller badeområdene til turistene. Havengler er ikke like aggressive som hvithaier eller tigerhaier, så det er ikke en grunn til bekymring når du bader. 

Det finnes også mange haier rundt Tenerife, Lanzorote, og Fuerteventura, men det er  liten sjanse for å treffe på en hai hvis du svømmer i nærheten av strendene, siden haiene foretrekker dypt vann.

Hvithaier er også tilstede i Atlanterhavet, men de holder seg ikke i nærheten av strendene eller øyene.

Finnes det hvithai ved Kanariøyene?

Hvithaier er store skapninger som ikke svømmer nær grunt vann. De foretrekker å jakte på pingviner og sel, og de finner du ikke langs de varme strendene på Kanariøyene.

Siden det ikke er noen interessante byttedyr ved strendene, er det høyst tvilsomt om du vil se hvithai der.

Er det trygt å bade på Gran Canaria og de andre øyene?

Alle vil bade når de kommer til Kanariøyene på ferie. Heldigvis er det trygt å svømme, bade og drive med vannsport på Kanariøyene – så lenge du følger anbefalinger gitt av badevakter, Røde Kors og myndigheter.

Den største faren i vannet er som regel undervannsstrømmer, men det finnes også farlige maneter i vannet. Om disse blir observert stenges gjerne stranda og et flagg med påskriften «MEDUSAS» (»MANETER») blir hengt opp. 

Arkivfoto av Portugisisk Krigsskip på stranden i Puerto Rico. FOTO: Rita Hagen Knudsen

I tillegg er det viktig å være klar over de andre flaggene: rødt, som betyr totalt badeforbud, gult som betyr at det er risikabelt å bade, og grønt, som naturlig nok betyr at det er trygt å bade så lenge du bruker sunn fornuft. 

Haiangrep på Kanariøyene er sjeldne

Haiangrep på Kanariøyene har ikke blitt dokumentert på mange år, og skjer ekstremt sjeldent. I de få tilfellene der man har sett angrep fra hai, er det trolig uansvarlig oppførsel som ligger bak. 

Hammerhai finnes på Kanariøyene. Foto: Jake Mohan CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Hva om jeg ser en hai på Gran Canaria?

Hvis du ser en hai mens du svømmer, er det viktig å holde seg rolig. Panikk kan tiltrekke seg oppmerksomhet fra haien. Beveg deg sakte tilbake mot stranden eller båten din.

Husk også å melde fra til myndighetene om du ser en hai. Skulle hai bli observert ved strendene eller langs kysten bør du varsle badevakter og ringe nødsentralen på Kanariøyene for å informere om observasjonen.

Det er viktig at man forholder seg til reglene på strendene. Her fra Tauro-stranda, hvor det ikke finnes badevakter. Foto: Canariavisen

Hammerhai ved Kanariøyene

En av de mest kjente haiartene ved Kanariøyene er hammerhaien. Mange som dykker håper på å få se hammerhai. 

Hammerhai er en fascinerende artsom har en karakteristisk form på hodet. De har to store utvekster på hver side av hodet som ligner på en hammer – derav det passende navnet.

Det hammerformede hodet gir dem et bredt synsfelt og en forbedret evne til å oppdage byttedyr.

Hammerhai finnes i varme hav over hele verden, og noen arter kan bli over seks meter lange.

En av de mest spennende stedene å se hammerhai er ved Kanariøyene. Kanariøyene har et rikt og variert marint liv, og er et populært reisemål for dykkere og snorklere.

Hammerhaien er en snodig og festlig skapning, men man vil ikke irritere den. Den er som regel ufarlig for mennesker, men kan være nysgjerrig. Foto: Kris Mikael Krister, CC BY 3.0 via Wikimedia Commons

Her kan man oppleve å se ulike arter hammerhai, som den glatte hammerhaien (Sphyrna zygaena) og den store hammerhaien (Sphyrna mokarran), men ingen av disse pleier å komme nært kysten, så det kan hende du må ut et godt stykke med båt. 

Vi anbefaler naturligvis ikke at noen tar seg ut i vannet når det er hai tilstede. Skal man dykke etter hai er det avgjørende at man gjør det under trygge omstendigheter, med lokalkjente og dyktige guider. Selv om hammerhaien ikke er spesielt aggressiv, skal man ikke spøke med disse store rovdyrene. 

Den glatte hammerhaien er den vanligste arten hammerhai ved Kanariøyene. Den kan bli opptil fem meter lang, og har en jevn kant på hodet.

Den lever i kystnære farvann, og jakter på fisk, blekksprut og andre haier.

Den glatte hammerhaien er ikke aggressiv mot mennesker, men den er en liten nysgjerrigper og kommer noen ganger nært dykkere for å undersøke hvorfor mennesker har rotet seg ned på havbunnen.

Disse haiene er også kjent for å samles i store grupper. 

Den store hammerhaien er den største hammerhaien, og kan bli over seks meter lang. Den har en buet kant på hodet.

Den store hammerhaien trives best på åpent hav og større dyp, der den jakter på byttedyr som rokker, havskilpadder og til og med andre haier.

Den store hammerhaien er et sjeldent syn ved Kanariøyene. 

Brugde – en stor og fredelig hai utenfor Kanariøyene

Brugde-hai er en av de største haiartene i verden, og kan bli opptil 12 meter lang og veie over 6 tonn.

Den har en karakteristisk bred munn som den bruker til å filtrere plankton og småfisk fra vannet.

Brugde-hai er ikke farlig for mennesker, og er faktisk ganske sky og forsiktig. Den svømmer ofte nær overflaten, og kan noen ganger sees med ryggfinnen eller halen stikkende opp av vannet.

Brugde-hai finnes i alle verdenshavene, men er mest vanlig i tempererte og kalde farvann.

Den foretrekker å holde seg på dybder mellom 20 og 200 meter, men kan også dykke ned til over 1000 meter. Den er en vandrende art som kan tilbakelegge store avstander i løpet av et år. Den følger gjerne planktonblomstringer som gir den rikelig med mat.

Brugde, eller Cetorhinus maximus som den egentlig heter, er stor og fredelig. Foto: Greg Skomal / NOAA Fisheries Service, Public domain, via Wikimedia Commons

Brugde-hai er en av de mer sjeldne haiartene ved Kanariøyene, men det hender at den dukker opp. Det er ikke kjent hvorfor den kommer til øyene, men trolig har det med  mat- eller vannforhold å gjøre.

Brugde-hai er ikke interessert i mennesker eller større fisk, så den utgjør ingen trussel for badegjester eller dykkere. Den er derimot et spennende syn for de som får se den majestetiske skapningen gli gjennom vannet.

Brugde-hai er en truet art som har blitt overfisket gjennom historien på grunn av sin store lever og sine verdifulle finner. Leveren kan utgjøre opptil 25 % av kroppsvekten, og inneholder mye olje som har blitt brukt til ulike formål.

Finnene har blitt solgt på det asiatiske markedet, der de brukes til å lage haifinnesuppe.

Brugde-hai har lav formeringsevne, og kan bare få noen få unger hvert annet eller tredje år. Den er derfor sårbar for overfiske og habitatødeleggelse.

Verdens største hai ved Kanariøyene

Hvalhaier er de største fiskene i verden, og kan bli opptil 12 meter lange og veie over 20 tonn. Disse majestetiske dyrene er fredelige og ufarlige for mennesker, og lever av plankton og småfisk som de filtrerer ut av vannet med sine enorme munn, i likhet med brugde-haien. 

Hvalhaier er vanligvis nomadiske og vandrer over store avstander i tropiske og subtropiske hav. Noen ganger kan de også oppholde seg på samme sted i lengre perioder, noe som gir en unik mulighet for å observere dem på nært hold.

En av disse stedene er Kanariøyene. Her har det blitt rapportert om hvalhaiobservasjoner i flere tiår, spesielt rundt øyene La Gomera, El Hierro og La Palma.

Hvalhai har blitt observert ved Kanariøyene. Den er ikke farlig for mennesker, men veldig diger! Faktisk er det verdens største fisk. Foto: Abe Khao Lak, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Ingen vet helt hvorfor hvalhaiene velger å besøke Kanariøyene, men det kan ha noe med tilgangen på mat og gunstige havstrømmer å gjøre.

Det er størst sjanse for at hvalhaien besøker øygruppen på sommeren og tidlig på høsten, mellom juni og september. Hvis du er interessert i å dykke etter hvalhai ved Kanariøyene har TripAdvisor en nyttig liste over dykkesentre som tilbyr haidykke. 

Hvis du er heldig nok til å finne en hvalhai, må du følge noen regler for å ikke forstyrre eller skade den.

Du må holde en avstand på minst fire meter fra hodet og to meter fra halen, og ikke berøre eller mate den.

Du må heller ikke bruke blitz eller dykke under den. Husk at du er gjest i hvalhaiens hjem, og at du må vise respekt og beundring for dette fantastiske dyret. 

Konklusjon

Kanariøyene, kjent for sine fantastiske strender og feriebyer, er også et habitat for et rikt marint liv, inkludert forskjellige haier. Selv om arter som havengler, hammerhai, hvithai og tigerhai, blant andre, finnes rundt Kanariøyene, representerer de ingen betydelig fare for svømmere og ferierende. De fleste av disse artene holder seg langt fra kysten og er ikke aggressive mot mennesker. I tillegg er sjansen for å støte på en hai nær strendene minimal da de foretrekker dypere vann.

Sikkerhet ved strendene håndteres effektivt av badevakter, Røde Kors og myndighetene, med hovedfaren som ligger i undervannsstrømmer og potensielt farlige maneter, ikke haier. Havområdene rundt øyene er generelt trygge for svømming, bading og vannsport, så lenge man følger anbefalingene og instruksene som er gitt.

  • Det er forskjellige haier rundt Kanariøyene, inkludert havengler, hammerhai, hvithai og tigerhai.
  • Haier holder seg vanligvis langt fra kysten og er ikke aggressive mot mennesker.
  • Sikkerheten håndteres effektivt av badevakter, Røde Kors og myndighetene.
  • Hovedfaren er undervannsstrømmer og potensielt farlige maneter, ikke haier.
  • Havområdene rundt øyene er generelt trygge for svømming, bading og vannsport, så lenge man følger anbefalingene og instruksene som er gitt.
  • Haiangrep er ekstremt sjeldne, og i de få tilfellene som har skjedd, kan uansvarlig oppførsel ha vært en faktor.

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.